VIDEO Drugo lice Billa Gatesa: Uhićenje, debakli i nemilosrdno bogaćenje

Screenshot: YouTube

BILL GATES već 17 godina je najbogatiji čovjek svijeta, a iako nikad nije bježao od medija, čini se da je dobar dio svog života uspio sačuvati za sebe. Dok se o Steveu Jobsu snimaju filmovi, o Gatesu se mnogo manje priča.

Portal Grunge odlučio se pozabaviti drugim licem osnivača Microsofta.

Mislio je da će fakultet biti lakši

Gates je od ranog djetinjstva pokazivao da je pametniji od druge djece, a škola mu nije bila nikakav problem, no podcijenio je Harvard.

Očekivao je da će jedan od najprestižnijih fakulteta na svijetu biti mnogo lakši pa je, kad je na prvom kolegiju o teoretskoj matematici dobio četvorku, odlučio prijeći na primijenjenu matematiku.

Microsoft je njegov veliki uspjeh, no prije njega se ispromašivao

Paul Allen, suvlasnik Microsofta poznaje Gatesa iz srednje škole, kad su se i bacili u zajednički posao. Napravili su malo računalo za mjerenje prometa, a nakon šest godina i gubitka tisuća dolara, digli su ruke od njega. Na svu sreću.

Gates u zatvoru

Bez brige, ništa stvarno kriminalno. Gates je 1977. uhićen u saveznoj državi New Mexico zbog prometnog prekršaja. Kojeg točno, ne zna se jer nigdje nije zabilježeno što je napravio, a ni on nije baš puno pričao o tome.

Na nekim mjestima piše da je to bilo zbog prebrze vožnje, no on tvrdi da se uopće ne sjeća zašto je završio iza rešetaka.

"Nisam čuo za bilo koga tko se obogatio pisanjem programa"

Krajem '70-ih borio se protiv ilegalnog kopiranja programa, tvrdeći da amaterski pristup dijeljenju vlastitog rada koji su prakticirali prvi programeri neće dovesti do razvoja programiranja jer će svi krasti ideje jedni od drugih.

Početkom '80-ih je rekao: "Nisam čuo za bilo koga tko se obogatio pisanjem programa".

Osim njega.

Dok se Allen borio s rakom, on ga je kritizirao

Njihov poslovni, ali i prijateljski odnos ugrozila je situacija u kojoj je Allen načuo Gatesa i Steva Ballmera kako pričaju da sve manje radi i da bi trebalo smanjiti njegov udio u Microsoftu. Allen im je rekao da se bori s rakom te ih kritizirao zbog toga.

Gates mu je kasnije ponudio da će otkupiti njegove dionice, no nisu se dogovorili oko cijene. Danas Allenove dionice vrijede 20 milijardi dolara.

Xanadu 2.0

Većinu vremena provodi s obitelji u raskošnoj kući na jezeru koja ima 6000 kvadrata i svu najsuvremeniju tehnologiju koju možete zamisliti.

Na posjedu u Medini u Washingtonu, koji je kupio 1988. godine, čak je sedam godina gradio svoju kuću iz snova, a za to je izdvojio 63 milijuna dolara.

Gosti u kući dobivaju svoj kod kojim mogu birati glazbu, namještati temperaturu i prilagođavati svjetla u svakoj prostoriji. Tu je i bilježnica Leonarda da Vincija za koju je na aukciji dao 30 milijuna dolara.

Humanitarac

Sa suprugom Melindom donirao je trideset milijardi dolara raznim udrugama, a jedan od glavnih ciljeva mu je za života iskorijeniti malariju. Zato svake godine daje dvije milijarde dolara za istraživanja. Najavio je da će djeci nakon smrti ostaviti desetak milijuna dolara, a ostalo će sve ići u humanitarne svrhe.

Atletske vještine

Nije neki sportaš, ali pred kamerama je 1994. godine pokazao da iz mjesta može preskočiti stolac. 

 

Pročitajte više