VIDEO "Mirno je, nema puno turista": Kako su Australci 1997. izvještavali o Dubrovniku

Screenshot: YouTube

IGRA PRIJESTOLJA, kruzeri i masovni turizam danas su najčešće asocijacije uz Dubrovnik, no kako je to izgledalo 1997. godine?

Australci su te godine snimili prilog o Dubrovniku u sklopu njihove TV emisije Getaway, a biser Jadrana tad je ostavljao potpuno drugačiji dojam nego danas. Osim ljepote, naravno, koja oduvijek jednako oduševljava.

Novinarka australske emisije Dubrovnik je tada predstavila kao miran dalmatinsi grad u kojem nema previše turista, a cijena karte za gradske zidine bila je (vjerovali ili ne) nešto više od sedam kuna (prema trenutačnom tečaju). Cijena za odraslu osobu danas je 150 kuna.

No, i prije 20 godina, voditeljica je potencijalne posjetitelje upozorila na "katastrofalan parking" u Dubrovniku te im preporučila da automobilom ne posjećuju grad.

U velikom dijelu priloga govori se i o napadu na Dubrovnik 1991. godine te o tome kako je to negativno utjecalo na turizam u Dubrovniku. "Mirno je, nema previše turista", opisala je za australsku televiziju jedna turistkinja tad zašto joj se sviđa Dubrovnik.

Pročitajte više