VIDEO Mislite da znate čije su ovo pjesme? Zapravo nemate pojma

 Foto: Press
 
NEKE pjesme čuli smo milijun puta i uvjereni smo da znamo tko je autor. 
 
"Hey Joe" je bez ikakve sumnje Hendrixov veliki hit, "House of the Rising Sun" su Animalsi, "Torn" pripada Natalie Imbruglia, a "Killing Me Softly" Roberti Flack. 
 
No, to nije točno. 
 
"Hound Dog"
 
Iako postoji više od 250 obrada, verziju Elvisa Presleyja mnogi smatraju originalom, ali kao i mnogi drugi njegovi hitovi i ovu je popalio. Naime, radi se o blues klasiku koji je 1952. prvi puta snimila Big Mama Thornton i bio je to njezin jedini hit.
 
 
"I Fought The Law"
 
Većina je zna kao hit grupe The Clash, oni upućeniji pripisuju je Bobbyju Fulleru koji je popularizirao, ali nastala je 1958. i prvi ju je izvodio Sonny Curtis iz The Cricketsa.
 
 
"If I Was A Boy"
 
Većina će bez razmišljanja reći da je ovo veliki hit pop kraljice Beyonce, ali bit će u krivu jer pjesmu je snimila daleko nepoznatija BC Jean. Ipak, neki su uvjereni da je BC ukrala pjesmu španjolskom rokeru Patxiju Andionu koji je 1980. snimio "Si yo fuera mujer" iako između dvije pjesme ne postoji preočita sličnost osim teme.
 
 
"Tainted Love"
 
Kad ti ne ide, ne ide ti. Naime, Gloria Jones je još 1965. snimila odličnu "Tainted Love" koja se isprva pojavila kao b-strana njezinog neuspješnog singla "My Bad Boy's Comin' Home". Jedanaest godina kasnije, britanski DJ-evi "otkrili" su pjesmu što je Gloriju navelo da snimi novu verziju, ali ni ona nije prošla. Pjesmu je 1983. obradio britanski duo Soft Cell i tek je tada postala hit.
 
 
"Killing Me Softly"
 
Iako je neki smatraju velikim hitom Fugeesa većina zna da se radi o obradi velikog hita Roberte Flack, no, ni to nije točno. Pjesmu je 1971. snimila Lori Lieberman, a Roberta Flack svoju je verziju snimila tek dvije godine kasnije, nakon što ju je čula na radiju.
 
 
"Mambo No. 5"
 
Vjerojatno ste bili svjesni da Lou Bega nije autor mambo hita koji je i u njegovoj verziji zvučao kao nešto što je prekvalitetno za njemačkog drljatora kojem je to bio jedini hit. U stvarnosti se radi o pjesmi Pereza Prada. Nakon što je Bega objavio svoju verziju u kojoj je ukrao određene rifove i napisao tekst, započelo je sedmogodišnje navlačenje po sudovima. Na kraju je odlučeno da su novu verziju zajedno napisali Bega i Prado.
 
 
"Louie Louie"
 
Mnogi je znaju kao klasik i greškom je pripisuju grupi The Kingsmen. No, radi se o pjesmi Richarda Berryja koji je pjesmu napisao 1955., a ista je do danas obrađen više od sto puta. Pjesma je bila hit, ali ni približno kao obrada Kingsmena.
 

"Girls Just Want To Have Fun"
 
Sasvim je logično da većina slušatelja pjesmu pripisuje Cyndi Lauper jer ne bi vam ni palo na pamet da bi ovu feminističku himnu napisao muškarac. No, pjesmu je 1979. prvi snimio Robert Hazard, ali u njegovoj verziji priča je ispričana iz pozicije muškarca pa je Cindy četiri godine kasnije malo izmijenila tekst.
 
 
"I Love Rock N Roll"
 
Svi znaju da Joan Jett voli rock n roll, ali godinu dana prije nje volio ga je Alan Merrill iz grupe The Arrows. Ona ju je prvi puta čula tijekom britanske turneje i odlučila snimiti obradu koja je postala daleko popularnija od originala i sedam tjedana se zadržala na prvom mjestu Billboardove ljestvice.
 
 
"Hey Joe"
 
I dan danas mnogi pjesmu povezuju s Jimijem Hendrixom čija verzija je i najpopularnija dok je drugi greškom pripisuju, ili Dinu Valentiju ili grupi The Leaves. Iako neki tvrde da se radi o tradicionalnoj pjesmi, prvi ju je puta 1962. registrirao malo poznati kalifornijsi folk pjevač Billy Roberts.
 

"Respect"
 
Nema osobe koja ne zna da "R-E-S-P-E-C-T" pjeva legendarna Aretha Franklin, ali pjesmu je prvi puta otpjevao (i napisao) također legendarni Otis Redding. Doduše, pjesmu nije napisao za sebe već za Speedo Simsa koji sa svojim bendom Singing Demons nije bio u stanju snimiti dobru verziju. Redding je na kraju pjesmu snimio sam i ostvario dobar uspjeh, ali tek je Arethina verzija postala pravi pravcati hit.
 
 
“Nothing Compares 2 U”
 
Mnogi znaju da je pjesmu napisao Prince, ali pogrešno je da je pjesmu napisao za Sinead O'Connor. Radilo se singlu koji je Prince 1985. napisao za bend The Family koji je stvorio kako bi objavio još pjesama. Nažalost, u njihovoj verziji pjesma ne samo da nije bila hit nego nije bila ni singl. Pet godina kasnije to je postala zahvaljujući obradi koja je i danas najpopularnija pjesma Sinead O'Connor.
 

“It’s My Life”
 
Engleski new wave bend Talk Talk svoj drugi album iz 1984. promovirao je prvim singlom koji je ostvario solidan uspjeh, a godinu dana kasnije pokušali su osvojiti Veliku Britaniju ponovnim izdanjem singla i u tome su podbacili. Daleko veći uspjeh pet godina kasnije postigla je grupa No Doubt. Iako nije tajna da se radi o obradi, mlađa publika nema pojma da se ne radi o njihovoj pjesmi.
 

"Valerie"
 
Iako se pjesma pojavila na albumu obrada "Versions" koji je producent Mark Ronson objavio 2007., mnogi su taj detalj odlučili zanemariti pa pjesmu pripisuju odličnoj Amy Winehouse koja je pjesmu pretvorila u daleko veći hit. Ipak, radi se o pjesmi koju je godinu dana ranije snimio engleski indie rock bend The Zutons, ali uspjeh je bio neusporedivo slabiji.
 
 
"Torn"
 
Nema osobe koja ne zna za veliki hit australske pjevačice Natalie Imbruglia. Niste mogli uključiti radio, a da vas 1997. i 1998. nije dočekala Natalie i njezina bol. Ono što mnogi ne znaju jest da je pjesma snimljena dvije godine ranije i pripada američkog alternativnom bendu Ednaswap.
 
 
"Time is On My Side"
 
Neki je znaju kao veliki hit Rolling Stonesa, drugi kao pjesmu soul pjevačice Irme Thomas, ali u oba se slučaja radi o obradi. Pjesmu je 1963. prvi puta snimio jazz trombonist Kai Winding dok su se za bek vokale pobrinule Cissy Houston, Dionne Warwick i Dee Dee Warwick.
 
 
"Blame it on the Boogie"
 
Tužna je priča britanskog glazbenika Michaela Jacksona kojem je njegov veliki hit upropastio karijeru nakon što ju je isprva neuspješno pokušao prodati Stevieju Wonderu da bi je na kraju uzeo onaj daleko poznatiji Michael Jackson. Preciznije, menadžer grupe Jackson 5. Pjesmu su snimili na brzinu kako bi izašla prije one britanskog Jacksona, a ostalo je povijest jer rijetki danas znaju tko je "drugi Michael Jackson".
 

"The Best"
 
Bonnie Tyler pjesmu je snimila za svoj album "Hide Your Heart", ali uspjeh je bio prilično neprimjetan. Dogurala je do desetog mjesta u Norveškoj i 95. u Velikoj Britaniji. Tina Tuner je taj posao odradila daleko bolje i dan danas mnogi pjesmu znaju kao Tinin veliki hit.
 

"Hurt"
 
Ovo je još jedan od primjera kad obrada zvuči ne nužno bolje, ali svakako autentičnije od originala. Johnny Cash je jednostavno preuzeo hit Nine Inch Nailsa u kojem se Trent Reznor obračunava sa svojom ovisnošću o heroinu. Nakon što je čuo Cashovu verziju čak je i Reznor pohvalio obradu rekavši da posjeduje "iskrenost i značaj". Inače, radilo se o posljednjem Cashovom hitu prije smrti.
 
 
"I've Got My Mind Set On You"
 
Mnogi se sjećaju velikog hita Georga Harrisona iz 1987., ali i odličnog popratnog spota. Ono što mnogi ne znaju jest da se radi o pjesmi Jamesa Raya iz 1962. Vrijedi spomenuti da su Beatlesi od Raya posudili i "If You Gotta Make a Fool of Somebody".
 
 
"House Of The Rising Sun"
 
Kao i mnoge druge klasične folk balade, ni autor pjesme "The House of the Rising Sun" nije poznat. Ono što je sigurno jest da su The Animals snimili najpoznatiju verziju ove pjesme. U svakom slučaju, najstarija snimljena verzija pripisuje se Tomu Clarenceu Ashleyju & Gwenu Fosteru koji su svoju verziju snimili 1933. Ashley tvrdi da je pjesmu naučio od djeda.
 

"It's Oh So Quiet"
 
Odličan spot Spikea Jonzea i neobična Bjork osigurali su da obrada postane hit, ali radi se o b-strani pjesme "Murder, He Says" američke pjevačice koja je objavljena 1951. No, to je tek početak. Zapravo se radi o obradi "Und jetzt ist es still" koju je 1948. snimio njemački glazbenik Horst Winter. Doduše, pjesma u njegovoj verziji ne zvuči isto dok ona Betty Hutton zvuči gotovo identično, a za engleski prijevod pobrinuo se Bert Reisfeld.
 

Pročitajte više