VIDEO Prije točno 31 godinu na Trg bana Jelačića došlo je 250.000 ljudi

Screenshot: YouTube

NA DANAŠNJI dan prije 31 godinu na tadašnjem Trgu Republike održao se legendarni koncert Prljavog kazališta koji je posjetilo između 250 i 300 tisuća ljudi.

Dvadeset minuta prije početka koncerta došla je tadašnja milicija koja se zbog gužve jedva probila do članova benda kako bi im naredila da s pozornice objave da je koncert otkazan.

"Recite im vi", odgovorio je tada frontmen benda Jasenko Houra i ušao u legendu.

Upravo taj koncert danas mnogi smatraju simbolom raspada Jugoslavije i početka Domovinskog rata, a razlog tome je pjesma koja je do danas ostala veliki hit i prigrljena kao jedna od budnica.

Radi se o pjesmi Mojoj majci, u pop kulturi zapamćenoj i kao Ruža hrvatska, koja je tad već užarenu atmosferu podigla do vrhunca.

Pjesma je zaista bila posvećena Hourinoj majci, ali budući da se u njoj spominje hrvatsko ime u vrijeme kad takve stvari nisu bile poželjne, brzo je dobila domoljubni značaj. 

Kad su Houru pitali kako je on doživio taj koncert, odgovorio je: "Bilo je fantastično. Okupiti, kako neki procjenjuju, čak tri stotine tisuća ljudi a da pritom ne dođe ni do kakvih neugodnosti i ispada... i to potpuno sami, bez pomoći struktura u gradu - to se doživi jednom u životu! Cijela ta večer odisala je pozitivnim nabojem."

Na pitanje je li koncert nosio određenu simboliku, rekao je: "Paaa... vjerojatno jest!"

Pročitajte više