VIDEO Selo mrtvih: Pokojnici "žive" među njima, donose im hranu i cigarete

Screenshot: Youtube

KAD NETKO umre uobičajeno je da se njegovo tijelo pokopa i obitelj uspomenu na njega čuva u svom sjećanju, međutim u narod Torajan u Indoneziji ima malo drugačije običaje.

Kod njih se tijelo pokojnika zadržava u njegovom domu sve dok se ne obavi propisna pogrebna ceremonija, a obitelj se prema njemu ponaša kao da je bolestan. To u nekim slučajevima može potrajati i godinama.

U njihova se tijela unosi formalin kako bi zaustavio propadanje, dodijeli mu se soba u kući, a obitelj mu dvaput dnevno donosi hranu, piće i cigarete, prenosi BBC.

Truplo se nikad ne ostavlja samo, a uobičajeno je da mu se članovi obitelji obraćaju kao živom čovjeku, pa čak ima i posjetitelje.

Također u prostoriji u kojoj obitava je uvijek upaljeno svjetlo kako se duh ne bi uznemirio i počeo stvarati probleme.

Stvar je u tome da su njihovi pogrebni običaji komplicirane ceremonije koje mogu potrajati i po nekoliko dana i uključuju posjete rođaka iz cijelog svijeta i žrtvovanje stotina životinja.

To nije baš jeftino, pa ako je pokojnik umro bez novca sačuvanog za tu priliku, njegov leš obitelj ponekad i godinama čuva dok se ne skupi potreban iznos.

Mamak Lisa, žena koja je za BBC progovorila o tom običaju tijelo svog oca je čuvala preko dvanaest godina. Ona tvrdi da joj je prisutnost njegovog tijela pomogla u nošenju s emocijama nakon njegove smrti.

"Da smo ga odmah pokopali ne bismo imali vremena prilagoditi se promjeni i proći period tugovanja", objasnila je.  

Pročitajte više