Zapanjujuće fotografije: Polarni medvjedi i njihove svakodnevne "obaveze"

FOTOGRAF koji je svoju karijeru posvetio prirodi i njezinim bićima, Steve Kaslowski, uspio je nešto što nikome dosad nije pošlo za rukom: uhvatio je skupinu bijelih polarnih medvjeda u njihovim svakodnevnim ritualima, koji, vidljivo je sa fotografija, uključuju hranjenje, kupanje i igru krda i mladunaca. Ove zapanjujuće fotografije snimljene su u Norveškoj, u Svalbardskom arhipelagu, i to prošli mjesec, a ovih dana ugledale su svoju svjetsku premijeru i mnoge, a među njima i nas, oduševile.

Ono što je posebno razveselilo zoologe i ljubitelje ove rijetke vrste medvjeda jest činjenica da je ova skupina na fotografijama jedna od dvije takve na svijetu; bijeli polarni medvjedi odavno su ugrožena vrsta, a kako stvari zasad stoje, ni budućnost im nije blistava. "danas postoji 19 skupina bijelih polarnih medvjeda na cijelom svijetu. Međutim, osam njih izumire, tri su zasad stabilne, za sedam njih nismo uopće sigurni postoje li još uvijek, a jedina za koju sa sigurnošću možemo nešto tvrditi živi u Kanadi. Moje osobno mišljenje je da se norveška populacija povećava, što je izvrsna vijest, a i ove fotografije idu u prilog mojoj teoriji", ispričao je medijima dr. Tom Arnbom, znanstvenik sa švedskog sveučilišta prirodnih znanosti i istaknuti član WWF-a, Svjetske zaklade divljih životinja i prirode.

"Ovakve skupine je iznimno teško pratiti. Jako ih je teško naći, a kada ih i nađete, troškovi praćenja populacije su vrtoglavi. Međutim, čini se da ih je u Svadbalrskom arhipelagu sve više, više nego što se pretpostavljalo proteklih godina", smatra.

Pročitajte više