Zašto je srce na lijevoj strani?

EMBRIJ, koji je u početku simetričan, razvija se u kralježnjaka sa srcem na lijevoj a jetrom na desnoj strani zahvaljujući, među ostalim, i koncentraciji kalcija, pokazala je studija objavljena u britanskom znanstvenom časopisu Nature.

U istraživanju koje je provedeno na zametku pileta, znanstvenici iz Instituta za biološka istraživanja Salk u La Jolli u Kaliforniji i istraživačkih centara u Portugalu, pokušali su otkriti kako nastaje ta asimetrija između lijeve i desne strane tijela koja se odnosi i na sisavce, pa tako i na čovjeka.

Privremeni suvišak izvanstaničnih iona kalcija na lijevoj strani embrija aktivira takozvani receptor Notch, što utječe na djelovanje gena Nodal za koji je već utvrđeno da sudjeluje u nastanku asimetrije između lijeve i desne strane.

Ta studija pokazuje da postoje područja povećane koncentracije iona kalcija u zametku pileta i mehanizam zahvaljujući kojemu višak kalcija utječe na različitu ekspresiju gena.

Ova studija, napisao je Nick Monk iz bioinformatičkoga centra britanskoga sveučilišta u Sheffieldu u časopisu Nature, pokazuje kako ne-genetski elementi, u ovom slučaju kalcij, mogu trajno utjecati na funkciju gena i tako definirati sudbinu pojedinih stanica.


Pročitajte više