Zatvor u kojem robijaši imaju ključeve ćelija, a čuvari moraju pokucati na vrata

Screenshot: YouTube

IAKO je glavna uloga zatvora da kriminalce osvijesti o tome što su loše učinili, promijene se i odsluže kaznu za počinjena nedjela, neki današnji zatvori iznimno su opremljeni i sređeni. Upravo takav je i zatvor Wrexham's HMP Berwyn u kojem zatvorenici čak imaju priliku posjedovati ključ svoje sobe kako bi mogli nesmetano izlaziti iz nje i čuvati svoje stvari na sigurnom, prenosi MailOnline.

Najveći zatvor u Engleskoj i Walesu uveo je tu politiku jer nastoje zatvorenicima pristupiti na rehabilitacijski način kako bi im iskazali poštovanje kao pojedincima. Uz to, policajci i drugi zatvorenici najprije trebaju pokucati na vrata sobe prije ulaska, no ako dođe do iznimnog slučaja ili potrebe za pretresom sobe, policajci u tom slučaju imaju pravo sami ući.

Zatvorenici u spomenutom zatvoru pripadaju kategoriji C, odnosno onoj skupini okrivljenika za koje se najmanje vjeruje da će pokušati pobjeći, ali im se ne može vjerovati u otvorenim zatvorima. Osim pogodnosti posjedovanja ključa svoje sobe, zatvorenici u ovom zatvoru imaju dobro uređene i opremljene teretane te prostorije za druženje nalik onim u studentskim domovima.

Također, novi pristup zatvorenicima opisan je i pojašnjen u izvještaju Royal Institute of British Architects i Ministarstva pravosuđa nazvanog "Wellbeing in Prison Design".

"Dobivanje mogućnosti personalizacije vlastitog okruženja ima širok spektar pogodnosti za zdravlje i dobrobit ljudi u pritvoru te pomaže pri stvaranju osjećaja za mjesto i identitet. Omogućavanje muškarcima u pritvoru da kontroliraju atmosferske uvjete kao što su otvaranje prozora ili ventilatora, kontrola grijanja i slično može ublažiti negativne učinke lošeg stanja atmosfere i stvoriti osjećaj samoefikasnosti", stoji u izvještaju.

Glasnogovornik Zatvorske službe izjavio je za Daily Post kako su se obvezali na izgradnju i do 10 tisuća sigurnih i pristojnih zatvorskih mjesta, zamjenjujući stare zatvore koji su skupi za održavanje s onima koji su prikladni za 21. stoljeće.

"Iako promičemo stavove o tome kako bi dizajn novih zatvora mogao smanjiti broj ponavljanja kaznenih djela poboljšanjem mentalnog zdravlja i rehabilitacije zatvorenika, ovaj dokument nije generalni plan za buduće zatvore. Osoblje HMP Berwyn može nadjačati brave koje zatvorenici koriste kada žele privatnost u svojim ćelijama", dodao je.

Pročitajte više