Žene u Saudijskoj Arabiji sad smiju voziti, ali evo što sve još uvijek ne smiju

Foto: Twitter

SAUDIJSKA ARABIJA napokon je ženama počela izdavati vozačke dozvole, no unatoč tome muslimanska zemlja ostaje i dalje jedna od najkonzervativnijih zemalja u svijetu, u kojoj su žene vrlo ograničene, u političkom i društvenom smislu.

Evo o čemu žene u Saudijskoj Arabiji ne mogu odlučivati samostalno.

1. Odijevati se kako žele

Ženski dress code u Saudijskoj Arabiji je pod nadzorom, a temelji se na konzervativnom čitanju islamskog zakona. Kao takvo, "oblačenje za ljepotu" je ilegalno. Sve žene u javnosti moraju nositi odjeću koja im prekriva čitavo tijelo, piše Indy. 

2. Udati se

Žene u Saudijskoj Arabiji ne mogu se udati bez izričitog dopuštenja svog muškog skrbnika. Žene koje se žele udati za strance, moraju dobiti dozvolu Ministarstva unutarnjih poslova.

3. Javno se natjecati u sportu

2016. godine Saudijci su predložili organiziranje Olimpijskih igara bez žena, a Princ Fahad bin Jalawi al-Saud rekao je kako njihovo društvo "teško prihvaća da se žene mogu natjecati u sportu".

Kad je ta zemlja napokon poslala dvije žene da se natječu na Olimpijadi 2012. godine, svećenik ih je prozvao prostitutkama. Morale su biti u pratnji muškog skrbnika.

4. Otvoriti vlastiti bankovni račun

Žene ne smiju imati vlastite bankovne račune bez dopuštenja.

5. Interakcija s muškarcima koji nisu obitelj.

Žene u Saudijskoj Arabiji imaju limitirane kontakte s muškarcima koji nisu članovi njihove obitelji. U javnosti, uključujući i restorane, postoje "obiteljske" sekcije i dijelovi koji su rezervirani samo za muškarce.

6. Imati skrbništvo nad djecom

Kad se žena razvede, može skrbništvo nad djecom dobiti tek privremeno: za dječake dok ne navrše sedmu godinu, a za curice dok ne napune devet godina.

7. Aplicirati za putovnicu

Žene ne mogu izvaditi putovnicu bez dopuštenja muškog skrbnika.

8. Dobiti pošteno suđenje

U Saudijskoj Arabiji svjedočenje žene vrijedi upola kao muškarčevo. Također, žene imaju pravo samo na polovicu nasljedstva u usporedbi s braćom.

 

Pročitajte više