Život bez žena i odnosa: Nikola Tesla je jednom odbio miraz od milijun franaka

Foto: Wikipedia

PRIJE točno 75 godina u New Yorku je umro jedan od najvećih genija svih vremena. Nikola Tesla cijeli je život ostao neženja, a osim što se Hrvati i Srbi vole svađati oko njegove nacionalnosti, voli se i nagađati o tome zašto se nikada nije oženio. 

Tesla je otvoreno govorio da živi bez žene zato što smatra da brak ometa znanstveni rad te da se zasigurno ne bi mogao posvetiti obitelji, a zbog obitelji se ne bi mogao posvetiti svom radu. Nije krio da je cijeli život živio bez seksa.

"Postoje dva puta - mnogo ili nimаlo seksа. Sredinа služi zа obnаvljаnje ljudskog rodа. Previše seksа kod izvjesnih ljudi pothrаnjuje i snаži vitаlnost i duh. Apstiniranje od seksа to isto čini kod drugih ljudi. Jа sаm izаbrаo tаj drugi put", rekao je Tesla novinaru u intervjuu za časopis "Besmrtnost" 1899. godine.

Tesla je u svoje vrijeme bio iznimno popularan kod žena, zbog svoje misterioznosti i genijalnog uma. Ipak, nikada nije popustio pritisku da se oženi. Srpski pjesnik Laza Kostić htio ga je oženiti Lenkom Dunđerski, kćerkom tada najbogatijeg Srbina koju su smatrali najljepšom djevojkom u zemlji. Nesuđeni punac mu je bio spreman dati milijun franaka za znanstveni rad.

"Svijeća ne može gorjeti na dva kraja, ja sam se odavno oženio znanošću", rekao je Tesla i odbio i novac i djevojku.

 

Pročitajte više