Znate li zašto je pomicanje sata loše za zdravlje i koje sve probleme donosi?

Screenshot: Youtube

HRVATI će noćas pomaknuti kazaljke sat unaprijed i time prijeći na ljetno računanje vremena.

A osim što ćete i ove subote u ožujku manje spavati, sudeći prema studijama, imate ćete i više problema. 

Najpoznatiji svjetski stručnjaci su, na godišnjoj konvenciji neurologa u SAD-u prije dvije godine, ustanovili kako je stopa rizika od srčanog udara veća za osam posto u prva dva dana od prelaska na ljetno računanje vremena.

''Rizik od srčanog udara najveći je u jutarnjim satima'', kaže dr. Jori Ruuskanen sa Sveučilišta u Turku, dodajući da, iako je mala, promjena sata ipak pogađa cijelu naciju dva puta godišnje.

Poremećeni san često uzrokuje povišeni krvni tlak i loše mentalno zdravlje, a to dalje vodi prema srčanom i moždanom udaru.

Pomicanje sata povezuje se i s više ozljeda na poslu, prometnim nesrećama, ali i utječe na moralne odluke koje donosite u sljedećih nekoliko dana, prenosi CNN.

Razlozi su jasni: manjak sna, pospanost, usporeni refleksi, dekoncentracija, i sve ostalo što poremećen san vuče za sobom.

Ali ni to nije sve.

U prva tri tjedna od prelaska na ljetno računanje vremena povećava se i rizik od pobačaja ženama koje su se podvrgnule umjetnoj oplodnji, kaže istraživanje objavljeno u Chronobiology Internationalu.

Zbog svih posljedica izazvanim pomicanjem sata, Europski parlament predložio je ukidanje ljetnog i zimskog računanja vremena.

No tu je došlo do problema.

Europska komisija, koja bi takvu odluku trebala odobriti, kaže kako prvi korak moraju napraviti države članice EU-a, dok one pak drže da je takva odgovornost u potpunosti na Komisiji.

I dok je Finska najglasnija članica EU-a koja želi ukinuti pomicanje sata, mi ćemo i dalje nastaviti pasivno i tiho po svom.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

 

Pročitajte više