Hranom do zdravlja: Namirnice koje će vama i vašem djetetu osigurati zdrav život

Foto: Shutterstock

ONO ste što jedete. To već svi znaju. Isto je tako poznato da hrana koju jedete u trudnoći utječe na zdravlje i razvoj vašeg djeteta. Novost je da hrana koju jedete u devet mjeseci trudnoće utječe na vaše zdravlje i zdravlje vašeg djeteta u narednim desetljećima. Donosimo vam deset jednostavnih nutricionističkih pravila od kojih ćete vi i vaše dijete imati koristi.

 
1. Uzimajte dovoljno folne kiseline
 
Idealno, svaki dan prije začeća potrebno vam je 400 mikrograma ovog vitamina B. Dovoljan unos folne kiseline u prvom tromjesečju smanjuje oštećenja neuralne cijevi, kao što je rascjepljenje kralježnice (spina bifida), za 50 do 70 posto. Zbog toga u trudnoći povećajte unos folne kiseline na 600 mikrograma dnevno. Novija istraživanja pokazala su da ako uzimate folnu kiselinu godinu dana prije začeća i tijekom drugog tromjesečja smanjujete rizik od uranjenog poroda.
 
2. Ne jedite za dvoje
 
Više od polovice žena dobije previše kilograma u trudnoći. To povećava rizik od preeklampsije, dijabetesa i uranjenog poroda ili rođenja prevelike bebe. 
 
3. Jedite ribu
 
Unos dovoljne količine omega-3 masnih kiselina jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje i zdravlje svog djeteta. Omega-3 masne kiseline potiču razvoj djetetova mozga prije rođenja, poboljšavaju vid, memoriju, motoriku i razumijevanje govora rano u djetinjstvu. Jedite najmanje 340 grama ribe tjedno. 
 
4. Izbjegavajte alkohol
 
Problemi u ponašanju, poteškoće s učenjem, pomanjkanje pažnje, hiperaktivnost i agresivno ponašanje kod djece posljedica su konzumacije alkohola u trudnoći. 
 
5. Uzimajte željezo
 
Tijekom trudnoće vaše se potrebe za željezom udvostručuju na otprilike 30 miligrama dnevno kako biste poduprle povećanje volumena krvi i potaknule pohranu željeza za dijete. Željezo prenosi kisik, a vaše dijete ima koristi od zdrave opskrbe kisikom. Kako biste poboljšali apsorpciju željeza, kombinirajte hranu bogatu željezom s vitaminom C.

6. Spriječite bakterije
 
Kako biste zaštitili dijete od opasnih bakterija kao što su listerija, salmonela i E. coli (sve mogu izazvati pobačaj ili uranjeni porod), izbjegavajte svježe sireve i one koji se rade od nepasteriziranog mlijeka, svježe ili slabo kuhano meso, plodove mora i jaja.   
 
7. Smanjite unos kofeina
 
Oko 300 miligrama kofeina dnevno, oko dvije šalice kave, dugo se smatralo prihvatljivim u trudnoći. Najnovija istraživanja otkrila su da konzumacija 200 miligrama kofeina povećava rizik od pobačaja. 
 
8. Zaboravite na fast food
 
Ako konstantno jedete krumpiriće i shake u trudnoći, moguće je da će i vaše dijete biti ljubitelj istih. Doktorica Elizabeth Somer, autorica knjige "Prehrana za zdravu trudnoću", kaže kako prehrana koja se sastoji od slane, slatke i masna hrane s malo hranjivih vrijednosti može odrediti ukus vašeg djeteta kada je hrana u pitanju.

9. Povećajte unos kalcija
 
Trudite unijeti barem 100 miligrama kalcija dnevno. Vaše ga dijete treba za razvoj zubi i kostiju u drugom i trećem tromjesečju. Osim toga, ako ne unosite dovoljno kalcija tijekom trudnoće, fetus će ga uzimati iz vaših kostiju što može povećati rizik od osteoporoze kasnije u životu. 

10. Koncentrirajte se na vlakna
 
Prehrana bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama pomaže spriječiti zatvor i nastanak hemeroida, a ujedno će pomoći da se osjećate siti. Hrana bogata vlaknima ujedno je bogata i vitaminima i mineralima važnima za djetetov razvoj. Potrudite se dnevno unijeti barem 25 do 30 miligrama vlakana. 
 
Potrebna dnevna doza vitamina i minerala:
 
Kalcij: 100 mg; ima ga u mliječnim proizvodima i tamnozelenom povrću
 
Vlakna: 25-30 mg; voće, povrće, cjelovite žitarice, grah i grašak
 
Folna kiselina: 600 mg; leća, brokula, šparoge, naranče
 
Željezo: 27 mg; grah, meso, zob, tofu
 
Vitamin C: 85 mg; citrusno voće i sokovi, jagode, tamnozeleno povrće

Pročitajte više