Kako povećati bebin kvocijent inteligencije?

Foto: Shutterstock

VJEROVANJE kako je pri rođenju djetetov IQ već u potpunosti formiran nije potpuno točno. Tek nakon rođenja potrebno je uspostaviti mnogobrojne veze između neurona koji su već razvijeni. U kori velikog mozga odraslog čovjeka na svakom neuronu nalazi se na tisuće formiranih sinapsi. Stoga možemo reći kada je u pitanju genetika u kombinaciji s vanjskim čimbenicima na djetetovom IQ-u se uspješno može raditi.

Značenje igre u djetetovom razvoju je veliko. Pritom naravno ne mislimo na dugotrajno gledanje crtića, već igre kojima dijete potičete da razmišlja i komunicira s drugima.

Najveći utjecaj na bebin kvocijent inteligencije ima upravo varijabilna stavka- vaš odgoj i način na koji se odnosite prema djetetu. Ljubav i njega ključne su uz stimuliranje djetetovih moždanih aktivnosti  za razvoj inteligencije.

Razgovor s bebom – Postoji izravna veza između djetetovog verbalnog kvocijenta inteligencije i broja riječi koje dijete čuje u djetinjstvu. Mozak se u prvih 5 godina najviše razvija, stoga je to period kada djetetu treba najviše pričati. Time već i kod male bebe potičete potrebu za komunikacijom. Isprva će to biti bebino pokazivanje rukom na igračku koju želi, ili pokazivanje stvari o kojoj pričate.

Čitanje priča - Prekrasna tradicija čitanja priča djeci sve više nestaje, a vrlo je važna u stvaranju emocionalne veze s djetetom. Osnove djetetove pismenosti sežu upravo u dane kada roditelji čitaju bebi. Iako će se vama možda činiti nezanimljivo čitati jednu priču više puta, dijete će tako izoštravati svoje pamćenje, što će s vremenom postati pravi užitak za dijete kada počne povezivati pojmove i shvaćati o čemu se u priči radi. Štoviše, kada vaša beba poraste pokušajte izmijeniti neke bitne činjenice u priči i primijetit ćete djetetovu reakciju.

Dojenje bebe – Dojena djeca su u mnogim istraživanjima nadmašila svoje malene vršnjake koji su bili hranjeni adaptiranom formulom na mentalno- razvojnim testovima. Naravno, razlika nije velika, tako da ako nemate mogućnost dojiti ne morate zbog toga imati grižnju savjesti.

Dajte bebi malo vremena i nasamo – Iako je igra s djetetom poželjna i dobra, ponekad treba bebu ostaviti nasamo u krevetiću. Tako ćete dijete potaknuti da se zabavi samo sa sobom, igračkama ili puzanjem.

Povežite se s djetetom – Maženje, igra, kontakt očima i razgovor savršeni su načini za povezivanje s djetetom. Najvažnija stvar koja motivira dijete da nauči govoriti jest potreba da se poveže s drugima.

Pročitajte više