Pogledajte što pušenje čini nerođenoj bebi

Screenshot: Youtube
 
OVE snimke s 4D ultrazvuka vrlo vjerno prikazuju što pušenje čini vašem nerođenom djetetu. Snimke su pokazale kako djeca majki koje u trudnoći puše mnogo više dodiruju ručicama usta i lice nego bebe trudnica koje ne puše. 
 
Stručnjaci tvrde kako pušenje tijekom trudnoće može bitno odgoditi i usporiti razvoj bebinog središnjeg živčanog sustava. Iako se već dugo trudnica poziva na prestanak pušenja, do sada su glavni argumenti bili smanjenje rizika od prijevremenog poroda, respiratornih problema kod beba i povećanog rizika od iznenadne dojenačke smrti, SIDS-a. 
 
Sada znanstvenici vjeruju da najjasnije mogu prikazati učinke pušenja na bebu u maternici i pritom koriste slike s ultrazvuka kako bi potaknuli trudnice na prestanak pušenja.
 
U sklopu studije koriste se 4D snimke koje mogu snimiti na tisuće sitnih pokreta u maternici i mnogo su vjerniji prikaz jer klasični 3D ultrazvuk sada prikazuje i pokret. 
 

 
Istraživanje je pratilo 20 majki koje su bile u Sveučilišnoj bolnici James Cook u Middlesbroughu, od kojih su četiri pušile u prosjeku 14 cigareta dnevno. Nakon proučavanja u 24., 28., 32. i 36. tjednu dokazano je kako bebe pušačica mnogo više dodiruju lice i rade više pokreta usnama nego što je to inače uobičajeno kod beba iste dobi.
 
U Velikoj Britaniji trenutno puši oko 12 posto trudnica, dok je u Hrvatskoj situacija mnogo gora. Prema nekim statistikama u Hrvatskoj tijekom trudnoće puši više od 25% trudnica. 
 
Sva djeca čije su majke bile uključene u ovo istraživanje rođena su zdrava, što je ujedno i glavni argument trudnicama koje nastavljaju pušiti i u trudnoći. No, često se zaboravlja da se posljedice pušenja u trudnoći mogu javiti kasnije tijekom djetetovog života i dovesti do pojave astme i anemije. 
 
Često se zaboravlja da je štetnost za dijete jednaka kao i u trudnoći ako majka puši tijekom dojenja. 
 

Pročitajte više