Stručnjaci progovorili o popularnom trendu u svijetu poznatih: Jedenje posteljice nakon poroda

Foto: Pinterest
 
Već neko vrijeme jedenje posteljice poprilično je popularno u celebrity svijetu, uz Kardashianku to su učinile i mnoge druge slavne osobe nakon poroda vjerujući da jedenje posteljice ime mnogo blagodati za majčino zdravlje. Njezino konzumiranje navodno smanjuje opasnost od postporođajne depresije i rješava probleme s nesanicom. 
 
Kako bi jedenje učinili lakšim, počelo se sa sušenjem i usitnjavanjem posteljice koja se potom skladištila u razgradivim kapsulama koje su majke potom konzumirale. 

 
Doktor Crystal Clark susreo se s mnogo subjektivnih procjena majki da jedenje posteljice doista pozitivno djeluje na njih, no zbog neprovođenja službenog istraživanja, ovo nije moguće potvrditi kao objektivnu teoriju. Istraživanja su provedena na miševima, no nemoguće je garantirati da je utjecaj sličan, a pogotovo ne identičan kada to čine žene. 
 
Majke koje jedu posteljicu navodno se brže oporavljaju i manje su šanse za postporođajnu depresiju.

Iako stručnjaci nisu mogli potvrditi da jedenje posteljice ima ikakvih blagodati za majku, zasada nisu pronašli ni rizike. 
 
Bakterije i elementi poput žive i olova pronađeni su u posteljici nakon poroda, stoga bi njihovom konzumacijom mogli utjecati na majku, ali i bebu putem dojenja, no posteljica može zadržati i mnogo hranjivih tvari i hormona (prvenstveno estrogena) i željela koji bi mogli biti korisni za majku. 
 
Još uvijek se istražuje koji je omjer prednosti i rizika koji dolaze s konzumiranje posteljice i ima li ovaj pomalo bizaran trend imalo smisla ili se radi o klasičnom placebo efektu.

Pročitajte više