Bolnička pravila iz 1968. pokazuju koliko se smjernice za dojenje brzo mijenjaju

Foto: Facebook

1968. godina možda nije bila tako davno, ali tijekom pet desetljeća puno se toga promijenilo, posebno za žene. Najbolje to dokazuju bolnička pravila napisana na pisaćoj mašini 1968. godine. U svom domu ih je pronašla majka Micale Gabrielle Henson.

Lista pravila koje je fotografirala i objavila na Facebooku se koristila u bolnici Cabarrus Memorial u Sjevernoj Karolini, a datum na listu papira je 30. listopada 1968.

Mamama se prvo pojašnjava da će moći biti uz bebe od 14:30 do 15:30 te ponovno od 19 do 19:45 sati.

“Molim vas, nemojte tražiti neki drugi termin”, strogo se upozorava.

Osim toga, postojala su i jasna pravila kada je u pitanju hranjenje djeteta.

“Beba će se donijeti majci na hranjenje od 9 do 10 sati, 13 do 14, 17:30 do 18:30 te od 21 do 22 sata. U tom periodu nisu dozvoljene posjete, uključujući oca”, stoji u uputama za majke. 

Kao i danas, ne smije se pušiti dok je beba u sobi, posjetitelji ne smiju sjesti na krevet, a bebu nije dozvoljeno prekrivati vlastitom plahtom.

Pravila dojenja potpuno su drugačija od onih koja se danas preporučuje slijediti. Naime, većina savjetnica za dojenje smatra da je bebi potrebno ponuditi dojku kad god poželi te je držati na prsima dok sama ne završi. 

1968. u prva 24 sata se bebu smjelo hraniti samo pet minuta, dok se drugog i trećeg dana taj period povećao na sedam minuta.

“Ako beba doji duže, bradavice mogu postati bolne”, pojašnjeno je.

Također, dojiljama se savjetovalo da ne jedu čokoladu, sirovu jabuku, kupus, orahe, jagode, trešnje, luk ili kolač od kokosa.

Onim majkama koje su djecu hranile na bočicu rečeno je da će sestra donijeti pripremljenu hranu.

“Nakon što maknete poklopac, pazite da duda ne dodiruje plahte ili bilo što drugo. Mora ostati čista i ne smije se kontaminirati jer to može dovest do sora”, rečeno je tada majkama. 

Pročitajte više