Djeca bi trebala provoditi više vremena s bakama i djedovima, evo tri razloga zašto

Foto: Pexels

DJEDOVI i bake jako su važne osobe u životu djece. Uz roditelje, djedovi i bake često su omiljene osobe mališana s kojima vole provoditi puno vremena. Oni su opuštenija verzija njihovih roditelja, a mogu biti i osobe koje će ih naučiti važnim vrijednostima u životu. 

Djeca, djedovi i bake u nekim slučajevima se ne viđaju koliko bi htjeli, ali postoje razlozi zašto bi se druženje između njih trebalo često odvijati. Od druženja djece s bakama i djedovima najviše će profitirati upravo mališani. Evo i zašto. 

Djedovi i bake pričaju najbolje obiteljske priče

Provođenje vremena s bakom i djedom potiče jedinstvenu međugeneracijsku vezu, koja je neprocjenjiva za razvoj djeteta. Bake i djedovi unučad mogu podučiti brojnim životnim iskustvima, pričama i mudrostima. Svojim unucima mogu prepričati obiteljske pripovijesti te prenijeti kulturnu tradiciju i vrijednosti. Interakcija s djedovima i bakama jača obiteljske veze, ali i djeci usađuje osjećaj pripadnosti i identiteta, prenosi The Times of India. 

Uz roditelje, djedovi i bake su najveća podrška djeci

Djedovi i bake često pružaju emocionalno okruženje puno ljubavi i brige. Mnoga djeca uz svoje djedove i bake osjećaju se jako sigurno i kao da se mogu izraziti bez straha od osude. Bilo da se radi o utješnom zagrljaju, slušanju ili riječima ohrabrenja, bake i djedovi igraju ključnu ulogu u jačanju dječjeg samopoštovanja i otpornosti. Njihova prisutnost nudi osjećaj stabilnosti i sigurnosti, posebno u trenucima kada su djeca pod stresom. 

Mogu ih podučiti različitim životnim vještinama

Bake i djedovi su s godinama stekli bogato praktično znanje i životne vještine. Od vrtlarstva i kuhanja do obrade drveta i šivanja, mogu podučiti unuke različitim vrijednim vještinama koje djeca teško mogu naučiti negdje drugdje. Zajedničkim sudjelovanjem u aktivnostima, kao što je pečenje kolača, briga o vrtu ili popravljanje kućanskih predmeta, djeca ne uče samo nove stvari, već i razvijaju osjećaj neovisnosti i kompetencije.

Pročitajte više