Djeca iz okolice Černobila žele na odmor, ali gotovo nitko ih ne želi primiti

Foto: 123RF

EUROPA još uvijek osjeća posljedice nuklearne katastrofe iz 1986. koja je rezultirala zagađenjem u Bjelorusiji, Ukrajini i zapadnoj Rusiji.

Više od 30 godina je prošlo od eksplozije nuklearnog reaktora u elektrani Černobil, a svi koji žive u blizini postrojenja su kroz hranu i vodu izloženi radijaciji. Znanstvenici su 2018. godine otkrili da mlijeko u ukrajinskim selima sadrži pet puta više cezija od količine koja se smatra sigurnom za odrasle i 12 puta više od sigurne količine za djecu.

Insider piše da među drugom generacijom žrtava Černobila, djecom koja odrastaju u blizini zone katastrofe, postoji povećan broj bolesti štitnjače, raka i bolesti dišnih puteva. Neki pedijatri te zdravstvene probleme povezuju s kontaminiranom hranom i pićem.

Adi Roche, volonter u černobilskoj zoni, primio je 1991. faks od bjeloruskih i ukrajinskih liječnika u kojem su zamolili da se djeca privremeno maknu iz zagađenog područja kako bi se njihova tijela oporavila od izloženosti radijaciji. To ga je potaknulo da osnuje organizaciju Chernobyl International koja organizira odmor u Irskoj za djecu koja žive u kontaminiranim područjima. Procjenjuje se da je do danas ta organizacija organizirala odmor za oko 25 tisuća djece od ukupno milijun, koliko ih živi u zonama pogođenim katastrofom.

Slične praznike su kasnije počele nuditi i druge organizacije. Od 2008. godine, u sklopu programa Blue Summer, djeca iz Ukrajine mogu boraviti u Portugalu. Pokriveni su im troškovi prijevoza i zdravstvenog osiguranja, a obitelji u kojima su djeca smještena plaćaju ostale troškove.

U Raleighu, u Sjevernoj Karolini, dobrotvorna organizacija Overflowing Hands ugošćuje djecu u dobi od šest do 16 godina mjesec i pol dana tijekom ljeta. Plaćaju im i pedijatrijske preglede te usluge stomatologa.

U Velikoj Britaniji je nekoliko takvih organizacija, kao što su Chernobyl Children's Project, Friends of Chernobyl's Children i Chernobyl Children's Lifeline, koje također ugošćuju djecu tijekom praznika. Neka djeca imaju rak, a neka ne pokazuju nikakve posljedice izloženosti radijaciji.

Djeca tijekom takvih odmora jačaju imunološki sustav. U izvješću UN-a iz 2005. navodi se da pitanja mentalnog zdravlja “predstavljaju daleko veću prijetnju od izloženosti radijaciji”. Djeca koja žive u kontaminiranim zonama mogu biti tjeskobna.

No, smanjuje se broj obitelji koje su spremne ugostiti tu djecu.

“Posljednjih godina bilježimo osjetan pad među obiteljima domaćinima. Ove godine možemo primiti samo 600 djece, a početkom 2000-ih dolazilo ih je oko 3500”, prenosi BBC izjavu čelnika organizacija Chernobyl Children's Project i Chernobyl Children's Lifeline.

Postoji nada da će se stvari promijeniti nakon što ljudi pogledaju miniseriju Černobil, a već sada se vidi da je potaknula veći interes među donatorima i volonterima.

Pročitajte više