Mamice mirišeš mi na još!

Foto: fotobeba

JESTE LI i vi jedna od onih majki čije novorođenče ne plače samo dok papa - doji? I samo dok papa  drijema i spava, a čim ju spustite počinje dreka?
Znajte da niste jedine. Unatoč onim mamama čije bebe već nakon sedam dana starosti pokazuju želju za rutinom - red spavanja, red papanja, red maženja pa opet sve ponovo, mnogo je mama/beba koje se prvih mjesec-dva dana dosta muče.
 
A kada dane provodite kao morževi uz svoje bebe, pa malo drijemate, pa malo počinjete paničariti radi nakupljenog nereda ukući, kreće ona klasična nervoza radi koje više ne možete uživati ni u dojenju uz svoje zlato, ni u svim onim drugim sitnicama koje život znače.
No naravno - znate da je danas in hraniti bebu na zahtjev pa eto čim bebać zaplače vi ga kao USB brže bolje prištekate. I mir.
Do novog plača.

Dojenje na zahtjev

Novorođenčad ne zna puno toga dok su tako mali. Znaju papati - to im čini ugodu. Znaju da im je jako ugodno kada ih se mazi i nuna, kada su premotani, kada im nije vruće niti hladno.
No što ako zaista stalno plaču? A upravo su jeli? Da li im je mlijeko od majke dovoljno, pogotovo zato što su netom iscrpili zalihe iz obje? Možda mlijeko nije dovoljno jako? Možda treba dohranu? Ajme, a o tome da toliko bljucka da i ne govorimo.

Kakva panika! Izbacilo je sve što je pojelo, pa nije ni čudo da opet plače i traži?! Možda su grčevi?

Sto pitanja sto različitih odgovora

Rezimirajmo stoga neke činjenice.

- ukoliko beba dobro dobiva na kilaži, vaše mlijeko je dostatno za njegove potrebe

- beba bljucka jer se halapljivo najela puno mlijeka i puno zraka, pa to izbacuje van. Patronažne sestre dobro znaju da neke bebe bljuckaju pomalo, tako ustvari izbacuju višak koji im smeta u malom želučiću, dok neke bebe znaju i drastično bljuvati - u mlazu preko cijele sobe. I sve je to normalno, sve će to proći do otprilike godine dana. I to ne znači da je beba odmah gladna.

- svaki jak i nezaustavljiv plač ne znači da beba ima grčeve. Grčevi se obično pojavljuju u identično doba dana i traju ovisno, od jednog do nekoliko sati. Tu pomažu razni pripravci, no ukoliko vaša beba nekontrolirano plače ili stalno ili uposve različite periode dana - to onda vrlo vjerojatno nisu grčevi već beba ima neke svoje prohtjeve koje nažalost ne može niti reći niti pokazati.

A kako smiriti bebu koja bi trebala biti sita, mažena, pažena, premotana i prigodno umotana, a ona i dalje neumoljivo plače?

Savjeti naših baka

Bake su ustvari najbolji primjer da naša beba može biti smirena, jer kada ih one prime bebać automatski prestaje plakati.

Zaspe sam u naručju kao da ga je netko do tada tjerao da radi!
Bake stoga savjetuju - mame koje toliko dojite, i iscrpljene ste od svega toga - dajte bebu tati jer beba osim gladi, vrućine i ukakane pelene jako dobro osjeti upravo VAŠU NERVOZU. Pa kako vi postajete nervoznije, tako i malac postaje još gori. Zato bebu predajte tati dok se vi malo ne smirite muvajući se po kući, ili si dotle priuštite neki vama umirujuć tretman.



Zašto su tate zakon?

Osim da smire vašu nervozu tate su zakon i radi drugih stvari. Tata naprimjer, na sebi nema miris mlijeka pa bebać automatski u tatinom naručju počinje zaboravljati na mlijeko, miris mlijeka i svega ostalog što ju umiruje sisajući. I tatino srce kuca kao mamino pa samim time nježni stisak uz tijelo smiruje jednako kao na mami.

Tate su zakon i za druge stvari. Oni mirišu drugačije, a opet poznato. Oni izgledaju drugačije nego mama pa ih je fora malo istraživati. Tate vole malo jače zaljuljati pa dok se vi drage mame relaksirate pustite neka tata otpleše nekoliko plesova uz obaveznu glasniju muziku.

Zvukovi koji smiruju i uspavljuju

Ne biste vjerovali, ali bebe za razliku od nas obožavaju zvukove - što glasnije i dosadnije. Mnoge mame u nastojanju da malo odahnu upale bebi fen ili usisavač jer su otkrile da ti zvukovi stvarno funkcioniraju pri uspavljivanju. No da vam susjedi ne bi pomislili da ste poludjeli jer već dva sata usisavate stančić od 40 kvadrata, pokušajte s malo glasnijom muzikom. Ne treba to izričito biti Bach ili Mozart, iako je znanstveno dokazano da upravo klasika jako smiruje bebe - navijte si nešto što vi volite slušati. I plešite zajedno s bebom. Vjerujemo da je to jedna od metoda s kojom ćete svog novog člana obitelji odlijepiti od mamine hrane, pa će bebać proći onu potrebnu fazu od sitosti do gladi i  ponovnog hranjenja.

Osim toga, bebe koje nikako ne spavaju najčešće su nervozne upravo zato što su preumorne da zaspe. Da i to se događa, a onda znaju toliko jako plakati da se na koncu izmore i klonu. Da bi joj pomogli u toj fazi smirivanja (možda čak i zbunjivanja same bebe da zaboravi na nervozu) probajte s njom brzo hodati. Jednostavno si zamislite crtu u stanu i hodajte što brže. Možda ćete
pritom izgledati kao Baltazar, ali beba će, kažu mame koje su iskušale tu metodu, za početak prestati plakati i biti spremna na normalno uspavljivanje. Bez nervoze.

Ili jednostavno zaposlite dudu varalicu, no ta tema zaslužuje novu priču.

Pročitajte više