Mnogi parovi prekidaju u prvoj godini djetetovog života. Ovo su najčešći razlozi

Foto: 123RF

ISTRAŽIVANJE u kojem je sudjelovalo dvije tisuće majki i očeva otkrilo je da je odnos čak trećine parova narušen nakon što dobiju dijete. Štoviše, čak petina njih prekine vezu ili se odluči na razvod braka tijekom prve godine djetetovog života.

Kako je istraživanje koje su proveli ChannelMum.com i The Baby Show pokazalo, jedan od tri para koji su prekinuli zaključio je da je najveći problem bio u nedostatku komunikacije, dok su tri osobe od njih deset izjavile da više nisu zadovoljne seksualnim životom, a 29 posto ispitanika više nije osjećalo ljubav prema partneru. Zanimljivo je i da je 23 posto ispitanika izjavilo kako ih je partner prevario u periodu od 12 mjeseci od rođenja zajedničkog djeteta.

Redovne prepirke oko toga da nisu podjednako uključeni u brigu o djetetu te da se jedan od partnera ne zna nositi s odgovornošću također su stvorile nepopravljive probleme.

Međutim, četvrtina parova priznala je da su imali problema s partnerom i prije rođenja djeteta, što je postalo još gore nakon dolaska novog člana obitelji.

Osim svađa, lošeg seksualnog života i nedostatka komunikacije, najčešći razlozi za prekid tijekom prve godine djetetovog života su depresija, osjećaj nepovezanosti s djetetom, činjenica da je jedan partner nastavio izlaziti i živjeti "samačkim" načinom života, monotonija, jedan od njih se osjećao isključeno i suvišno u životu partnera, financijski problemi te pad samopouzdanja i nezadovoljstva vlastitim izgledom nakon porođaja, piše The Sun.

"Iako mnogi vjeruju da djeca dodatno povezuju parove, to nije uvijek slučaj", istaknula je Siobhan Freegard, osnivačica stranice ChannelMum.com.

To potvrđuju i rezultati ovog istraživanja. Naime, polovica parova priznala je da se češće svađaju nakon rođenja djeteta, a trećina kaže da ponekad prođe i po pet dana tijekom kojih ne razgovaraju s partnerom.

"Neprospavane noći, manje vremena za intimnost i dodatna odgovornost mogu poljuljati i najčvršće odnose", kaže Freegard.

"Iako je prva djetetova godina predivno razdoblje, u to nema nikakve sumnje, stresna je zbog promjene rutine, spavanja i navikavanja na odgovornost, odnosno da sada postoji i treća osoba na koju morate stalno paziti", objasnila je Zoë Bonser, voditeljica emisije The Baby Show.

Ipak, nije sve tako tragično.

"Najvažnije je nastaviti razgovarati i prepoznati kako se osjećate te pronaći vrijeme jedno za drugo, kao i za svoje dijete", zaključila je Bonser.
 

Pročitajte više