Mogu li djeca ići u teretanu? Evo koja je preporučena dob

Foto: EPA

RAZINA fizičke aktivnosti djece značajno se smanjuje tijekom osnovnoškolskog obrazovanja. Vrijeme koje djeca u dobi od šest do jedanaest godina provode u fizičkoj aktivnosti iz godine u godinu je manja za 17 minuta. To je ozbiljan problem jer smanjena fizička aktivnost doprinosi pretilosti, što nas u odrasloj dobi izlaže većem riziku od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog tlaka.

Djeca od najranije dobi prirodno treniraju. Pužu, skaču, penju se... Većina igara i sportova radi na snazi, a to je važno za zdravlje i pravilan razvoj tijela. Obična aktivna igra je važna jer poboljšava strukturu kostiju, smanjuje rizik od ozljeda, poboljšava samopouzdanje i razvija uravnoteženu muskulaturu. 

Kod male djece ne preporučuje se fokusiranje na jednu sportsku aktivnost. Zato je sve više univerzalnih sportskih škola, u kojima djeca prolaze osnove različitih sportova, od gimnastike, preko nogometa, do odbojke. 

S koliko godina dijete može u teretanu?

U stvarnosti ne postoji minimalna dob jer odlazak u teretanu ovisi o razvoju, koji nije isti za svakog pojedinca. Općenito pravilo je da djevojčice ne bi trebale sustavno vježbati u teretani prije 12. godine života, a dječaci prije 13. godine. Odnosno, idealno vrijeme za kretanje u teretanu je adolescentska dob. 

Ako se pitate koji sport odabrati za dijete s obzirom na njegovu dob, kliknite ovdje.

Pročitajte više