Očajnoj mami prekipjelo: Prestanite me osuđivati jer s posla odlazim točno u 17 sati

Foto: Shutterstock

OSIM što je majka dvojice dječaka, Jamie Johnson uspješna je poslovna žena. Iako uspijeva balansirati između poslovnog i obiteljskog života, priznaje da to zahtijeva ogromnu količinu energije. Kako bi objasnila kako joj to ide od ruke, Jamie je nedavno podijelila iskren tekst na svome blogu gdje često s drugim roditeljima dijeli izazove s kojima se susreće u odgoju. Njezino pismo, koje je postalo viralni hit na internetu, a u kojem su se pronašle mnoge zaposlene majke, donosimo vam u nastavku.

''Molim vas, prestanite me osuđivati jer s posla odlazim točno u 17 sati. Moja djeca čekaju da ih pokupim kod dadilje. Znam da propuštam sastanak, ali važnije mi je da mi djeca uspješno završe predškolski odgoj. Znam da sam danas kasnila, ali ne mogu ostaviti dijete u vrtiću prije 7:45.

Znam da izgledam umorno, ali prošle noći nisam spavala

Znam da djelujem smeteno jer, budimo iskreni, to i jesam. Imam bolesno dijete i čekam da mi jave kada ga mogu voditi pedijatru. Ne želim izgledati umorno kada dolazim u ured, ali bila sam budna od 4:30 s neutješnim djetetom. Znam da mi oči izgledaju zamagljeno, ali posljednjih 12 sati provela sam pokušavajući umiriti dijete da napokon zaspi.

Nisam htjela da e-mail koji sam poslala djeluje oholo, ali ja imam dijete od 5 godina koje je jutros plakalo jer ne želi otići u vrtić i brinem za njega. Da, upravo sam udarila glavom u stol. Primila sam poruku da mi dijete ima ozlijeđeno oko i da trebam otići i pokupiti ga, iako mi skoro istječe rok za predaju izvještaja.

Znam da su mi oči trenutno vrlo natečene. Prošlu sam noć provela plačući jer sam iscrpljena, jer nikada ne mogu biti sama i jer si već 5 godina ne mogu priuštiti dugi, vrući tuš. Oprostite što sam bila nepristupačna, ali posljednjih sam se sat vremena prepirala sa sinom oko toga zašto mora nositi hlače kada ide na čuvanje.

Znam da bih trebala odvojiti privatno i poslovno, ali ne mogu

Znam da bih trebala ostaviti privatni život kod kuće kad odem na posao, ali kada si majka dvoje male djece, to je jako teško. Stoga, hvala svima koji su mi se smilovali posljednjih pet godina. Biti zaposlena majka s malom djecom nije lako. Hvala svakom šefu koji me pustio da idem doktoru s djecom i na vrtićke priredbe i školske manifestacije.

Hvala svim ljudima koji su okrenuli glavu dok sam bila trudna i trčala sa sastanka povraćati. Hvala onima koji su mi dali do znanja da i oni prolaze kroz teške periode pokušavajući uspostaviti ravnotežu između posla i obiteljskog života. Hvala svim kolegama koji su krpali posao za mnom kada sam trebala izjuriti s posla kako bih riješila iznenadni problem s djetetom.

Znam da nisam jedina zaposlena mama na svijetu, ali sam zato zaposlena majka koja u potpunosti razumije kroz što prolazite. Razumijem da se osjećate kao da trebate dati puno više samo zato što dolazite posao u zadnji čas i odlazite čim kazaljka pokaže 17 sati.

Ne morate birati između posla i obitelji, možete imati oboje

Razumijem zašto jedete ručak za svojim radnim stolom, jer trebate otići ranije kako biste pokupili dijete i odveli ga liječniku, i onda natrag k dadilji, i još se stigli vratiti na sastanak u 14 sati.

Shvaćam da se nekad pojavite na poslu izgledajući kao da vas je napalo jato gusaka jer djeca nisu mogla naći svoje cipele ili ste nekome dali zdjelicu krive boje i onda ste još zaboravili dadilji odnijeti njihovu omiljenu igračku.

Shvaćam da ste umorni. Vjerojatno i iznimno iscrpljeni. Ali isto tako znam da ste sposobni i da vrijedite puno više nego što često mislite. Ne morate birati između dva svijeta koja volite. Možete imati oba. Možete imati obitelj i karijeru. Nije jednostavno, ali je moguće.

Da, ti se svjetovi nekada mogu sudarati i učiniti život mnogo kompliciranijim nego što jest, ali vrijedno je toga. Stoga ne odustajte. Vi to možete. I znam da neće svi uvijek ovo razumjeti. I to je sasvim u redu'', napisala je Jamie, a u njezinom su se pismu pronašli mnogi roditelji koji često ne znaju uskladiti poslovni i privatni život.

''Otkad sam postala majka, neprestano se mučim s time kako najbolje uskladiti privatno i poslovno. Suprug i ja stalno razmišljamo tko će idući put ostati kod kuće s bolesnim djetetom, a tko od nas će otići na posao. I nije da možemo birati, trebamo raditi jer nam je potreban novac. Zato te u potpunosti razumijem'', samo je jedan od mnogih komentara podrške ovoj mladoj mami.

Pročitajte više