Imamo par ideja za sendviče koje će voljeti čak i najizbirljiviji malci

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Perutnina Ptuj-PIPO

IAKO se nikada nije pričalo više o važnosti raznolike i uravnotežene prehrane, i to posebno dječje prehrane, informacije do kojih dolazimo preko društvenih mreža i medija često mogu zbunjivati te nepotrebno komplicirati nutricionizam.

U suštini, piramida zdrave prehrane koju smo učili u osnovnoj školi i dalje je dobra referentna točka - svi su nutrijenti važni i ne postoji zabranjena hrana, no naglasak bi ipak trebao biti na izvoru proteina, cjelovitim žitaricama, zdravim masnoćama te sezonskom voću i povrću.

Dobri stari sendvič

Ako je vaše dijete izbirljivo, odnosno frče nosom i na sam spomen špinata ili krastavaca, tada je uistinu važno biti maštovit i predstaviti mu hranu od koje inače zazire u obliku u kojem će mu se svidjeti. Mnoga djeca ne žele ni probati hranu koja im ne izgleda primamljivo.

Jedan od najjednostavnijih načina da djeci poslužite nutritivno bogat i uravnotežen obrok te da potencijalno u njega "prokrijumčarite" povrće priprema je dobrog starog sendviča.

Nekoliko je razloga zbog kojih su sendviči dobar izbor - jednostavno se pripremaju, a mogu se jesti u bezbroj različitih varijanti. Od klasičnih tostiranih trokutića sa šunkom i sirom pa sve do onih slatkih s maslacem od kikirikija i domaćim pekmezom od marelica. 

foto: Promo

A kako bi sendviči uistinu bili nutritivno zadovoljavajuća opcija, važno je pažljivo izabrati sastojke te ih prilagoditi potrebama i željama djeteta.

Mozak i mišići trebaju ugljikohidrate

Počevši od kruha. Ugljikohidrati bi trebali biti temelj svakog uravnoteženog obroka jer su glavni izvor energije za naš mozak i mišiće. Iako djeca najviše vole bijeli kruh jer je mekan i lako ga je prožvakati, probajte eksperimentirati i s drugim opcijama.

Budući da je riječ o gorivu kojim se hrani dječji mozak, ne bi bilo loše posegnuti za kruhom ili pogačom od cjelovitih žitarica koje su izvor prehrambenih vlakana, vitamina B i minerala poput magnezija, kalija i željeza, nužnih za rast i optimalno funkcioniranje čitavog organizma. Dobra je opcija i kruh od kiselog tijesta (sourdough) koji, zahvaljujući prebioticima, unapređuje zdravlje probavnog sustava te jača imunitet.

Kako biste im pomogli da ga lakše prožvaču, poslužite im sendvič uz vodu, sok od jabuke ili tekući jogurt, a uvijek im možete ukloniti i koricu kruha.

Koliko djeci zaista dnevno treba proteina?

Proteini su iznimno važni u svakoj, a posebno dječjoj prehrani jer su bjelančevine gradivni materijal našeg tijela te uključene u sve biokemijske procese u stanici. Potrebe za proteinima ovise o brojnim čimbenicima, kao što su spol, dob i fizička aktivnost djeteta, no prema D-A-CH referencama, kod djece između četiri i četrnaest godina one iznose 0.9 g/kg, što znači da djetetu od 30 kg dnevno treba 27 grama proteina.

Foto: Promo
 

Stoga, kada pripremate sendvič, posegnite za namirnicama s višim udjelom bjelančevina, poput pilećih prsa, jaja, ribe te raznoraznih grahorica. Poli Kids proizvodi, primjerice, namijenjeni su i potpuno prilagođeni dječjim nutritivnim potrebama, ali i nepcu, što znači da ne zadovoljavaju samo dječje proteinske potrebe nego da ih ona uistinu i vole jesti.

Svi su ludi za Poli

Poli Kids pileća prsa prave se po posebnoj recepturi, sa smanjenim udjelom soli, od kvalitetnog pilećeg mesa, a ne sadrže ni gluten, zbog čega su dobar izvor proteina za svaki nutritivno uravnotežen obrok. Djeca (ali i odrasli) luda su i za Poli posebnom pilećom kobasicom, koja ove godine slavi 50. rođendan, što znači da su na njoj odrastali i naši bake i djedovi, roditelji te starija braća i sestre. A da je uistinu riječ o dobrom i kvalitetnom proizvodu, ukazuje i činjenica da su ga već četiri godine zaredom "odabrale mame".

Kako bi nagradila višegodišnju vjernost, Poli od 1. ožujka do 9. svibnja 2024. godine organizira i veliku nagradnu igru "Uz Poli, lude nagrade osvoji" u kojoj možete osvojiti novi Peugeot 208, Pony bicikl te brojne druge vrijedne nagrade. Detaljnije informacije o sudjelovanju u nagradnoj igri, kao i o samim nagradama, mogu se pronaći ovdje.

Povrće može lako postati zvijezda svakog sendviča

Naravno, pri pripremi sendviča ne biste trebali zaboraviti ni na voće i povrće. Ono je izvor prijeko potrebnih nutrijenata, poput vitamina i minerala te vlakana, nužnih za zdravlje probavnog sustava, a uz malo mašte, čak i omraženo povrće poput kelja ili graška može postati zvijezda dobro pripremljenog sendviča.

Promo

Primjerice, umjesto majoneze, sendviče možete "podmazati" izblendanom mješavinom avokada, kelja i mladog špinata ili ih obogatiti tankim šnitama dinje ili kruške. A s obzirom na to da djeca vole vizualno zanimljivu hranu, voće i povrće možete iskoristiti i kako biste sendvič različitom kombinacijom boja učinili primamljivijim.

Zdrave i zabavne kombinacije

Nema pravila. Prepustite se mašti i Poli Kids pureću šunkicu sparite s brusnicama i humusom, a sendvič s Poli posebnom pilećom kobasicom, umjesto u klasičnoj tostiranoj varijanti, poslužite u obliku njihove omiljene životinje. Vrlo je zanimljiva i kombinacija avokada s Poli Paté Kids pilećom paštetom - zdrave masnoće iz avokada dobro se slažu s proteinima iz pileće paštete koja osvaja i specifičnom zelenom bojom, a okusom i teksturom pristaje i uz kriške svježe rajčice.

Foto: Promo

Naravno, tu su i među djecom omiljene Poli Kids pileće hrenovke koje možete servirati u hrskavom pecivu i poslužiti uz kisele krastavce, senf i jogurt kao zdraviju varijantu popularnog hot doga. Poli Kids pileća hrenovka (90 posto pilećeg mesa) ne sadrži alergene, gluten ni pojačivače okusa, zbog čega možete biti sigurni da ćete svom djetetu servirati zdrav i zabavan obrok. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i Perutnina Ptuj-PIPO u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više