Pet aktivnosti za održavanje djetetovog uma aktivnim tijekom praznika

Foto: Pexels

Praznici djeci daju priliku da se opuste i jednostavno uzmu zasluženi odmor od svih školskih obaveza. Međutim, ključno je imati na umu da duži praznici često sprječavaju djecu u učenju i uzrokuju da zaborave neke od lekcija koje su naučili tijekom školske godine. Ove aktivnosti pomažu djeci da aktivno uče dok se zabavljaju.

1. Čitanje

Postoji nekoliko razloga zašto je čitanje izvrstan način zaokupljanja djetetova uma tijekom praznika. Čitanje možemo učiniti zabavnim tako da odaberemo knjige koje zanimaju naše dijete. Redovito čitanje naglas djetetu može pomoći u razvijanju kritičkog razmišljanja i sposobnosti rješavanja problema dok nailazi na nove ideje i koncepte u knjigama.

2. Pisanje

Pisanje i čitanje blisko su povezani te često idu ruku pod ruku. Još jedna sjajna tehnika koja pomaže djetetu da razvije vještine kritičkog razmišljanja jest pisanje, koje mu pomaže da posloži svoje ideje i osjećaje o određenoj temi.

Dijete može istraživati svoju kreativnost i maštu kroz pisanje, što razvija znatiželju. Važno je pobrinuti se da dijete ima pristup papiru, olovkama, a možda i računalu ako želi naučiti tipkati tijekom praznika.

3. Tjelovježba

Održavanje aktivnog načina života jednako je važno za akademski uspjeh kao i za opću dobrobit djeteta, što uključuje fizičko i mentalno zdravlje. Upis u različite sportske klubove mogao bi biti izvrstan način da dijete upozna nove ljude i razvije društvene vještine, a pritom ostane aktivno.

Ipak, postoje i druge opcije osim upisa u različite klubove. Aktivnosti kao što su nogomet, bacanje frizbija ili druženje s prijateljima također promoviraju vježbanje.

4. Edukativne igre

Obrazovne igre čine učenje zabavnim i privlačnim. Te igre mogu se prilagoditi prema predmetima koje dijete voli, kao što su matematika, jezik, geografija i ostalo. Zagonetke i edukativne igre predstavljaju izazove te promiču kritičko razmišljanje.

Iako se obrazovne igre mogu igrati na računalu, važno je ograničiti vrijeme koje dijete provodi pred ekranom, piše The Citizen.

5. Pečenje i kuhanje

Pečenje i kuhanje su fantastične obiteljske aktivnosti koje imaju brojne obrazovne i razvojne prednosti. Dječje matematičke vještine mogu se poboljšati mjerenjem namirnica i razumijevanjem količina, dok pečenje uključuje niz znanstvenih koncepata, poput temperaturnih fluktuacija i transformacije sastojaka.

Praznici za djecu predstavljaju priliku da aktivno uče iako su na odmoru. Ipak, važno je usmjeriti ove aktivnosti prema interesima djeteta, poticati kreativnost te razvijati kako akademske tako i životne vještine. Aktivnosti tijekom praznika ne samo da održavaju dječji um aktivnim već i pružaju priliku za obiteljsko zajedništvo i učenje kroz zabavu.

Pročitajte više