Primalja istaknula što je potrebno, a što izbjegavati u pripremama za porođaj

Foto: Shutterstock

NEZAVISNA primalja, savjetnica i poduzetnica Odette Abououf ima više od 20 godina iskustva, porodila je više od 1200 beba i majka je četvero djece. Podijelila je nekoliko savjeta za porođaj.

Priprema za trudnoću

Priprema počinje prije nego što uopće kročite u rađaonicu. "Devet mjeseci trudnoće daje ženama dovoljno vremena da isplaniraju rođenje svoje bebe. Na vrata hladnjaka zalijepite popis stvari koje trebate obaviti kao pripremu za porođaj", kaže Odette.

Depilacija i popratne nezgode

Odette kaže: "Žene su često zabrinute zbog stvari za koje primalja misli da su sasvim normalne. Pored ozbiljnih zabrinutosti, žene su također često zabrinute zbog stvari poput: 'Nisam imala vremena depilirati noge ili nalakirati nokte na nogama.' Naravno, primalja ne očekuje da se depilirate ili lakirate nokte."

Objasnila je da je manje od polovice žena koje je porađala bilo depilirano, a još manje od toga je nalakiralo nokte na nogama. "Žene također brinu što će se dogoditi tijekom faze trudova i jesu li priče o velikoj nuždi za vrijeme porođaja istinite", kaže.

"Povremeno može biti toliko neugodno za žene da odbijaju tiskati, pogotovo kad ih gledaju njihova primalja i porođajni partner. Primalje obično uzdahnu s olakšanjem ako se to ipak dogodi u fazi porođaja i vide to kao dobar znak."

Psovanje? Potpuno normalno!

Žene ne mogu pogriješiti pri porođaju, a primalje mogu biti najtolerantniji i najjednostavniji ljudi. "Sve je dozvoljeno, nisi ti kriva, već trud", tješi ona rodilje.

Što spakirati

Kada razmišljate o tome što bi vam moglo trebati za boravak u bolnici, razmislite o osnovnim praktičnim stvarima za vas i bebu za barem 24 sata. Odette kaže: "Dodajte i neke lijepe artikle koji će vam pomoći da se osjećate ugodno, na primjer ulje za masažu, udobne papuče, slušalice, lijepi gel za tuširanje i toaletne potrepštine."

Dodala je: "Obroci su osigurani za vas, ali ne i za vašeg porođajnog partnera, stoga spakirajte grickalice i piće za njega."

Pokušajte ne spakirati previše stvari

"Vidjela sam više puta trudnicu i rodilju s tri kovčega, dva ruksaka, tri jastuka, vrećom za spavanje, torbicom, napunjenim plastičnim vrećicama, kolicima... popis ide dalje. Pokušajte se ne pretrpati jer vam neće trebati previše toga", zaključila je.

Pročitajte više