Promijenila sam samo jednu stvar i otad sam znatno sretnija mama

Foto: WeHeartIt/Instagram

MAME, jeste li vi sretne, onako istinski sretne na kraju svakog dana, kad vas umor zalijepi za naslonjač da ne nalazite energiju koja će vas prebaciti u krevet?

Da, odgajanje djece je teško, isto kao što je i život uz malu djecu realno težak, no to ne znači da nemamo razloga za sreću.

Znamo koliko to kontradiktorno zvuči - ne biti sretan uz svoje dijete. No uz sve one dnevne obaveze koje roditelji imaju, uz poslove, kuću i djecu, katkad je vrlo lako izgubiti kompas u potrazi za srećom.

Znaju to dobro svi roditelji, a jedna je mama odlučila promijeniti nešto u svom životu, jer joj je već bilo dosta čekanja da život postane lakši. Zato što uz dijete život nikada ne postaje lakši i sve ovisi o tome kako ćemo gledati na tu realnu stranu života.



"Kad su mi djeca bila jako mala, mislila sam, kao i svi drugi roditelji, da će s njihovim odrastanjem stvari postajati lakše. Ali nisu. Postajale su samo još teže, jer veća djeca doista donose veće brige i probleme. No, ako dozvolite sami sebi da svakodnevno vidite istinsku težinu majčinstva, vjerujte, nadrapali ste.

Takva sam bila i ja. Uživala sam u sretnim trenucima, ne mogu reći da nisam, ali je težina odgovornosti katkad bila toliko velika da je zasjenila svu sreću. Sve dok nisam odlučila promijeniti tu jednu stvar. Počela sam promatrati i izdvajati samo lijepe stvari. Počela sam razmišljati pozitivno, uvijek pozitivno, i stvari su postale puno ljepše.


Počela sam čak voditi i dnevnik sretnih trenutaka, a prazne su stranice ubrzo postale pune malih stvari na kojima sam postajala sve zahvalnija: na ritmičnom disanju moje djece dok spavaju sretni, zdravi i zadovoljni, stranice su se punile njihovim dobrim osobinama i malim dobrim djelima i običnim sretnim trenucima. 

Odjednom je život postao ljepši, čarobniji, a ja sretnija nego ikada. Budući da energija teče tamo gdje je usmjerena naša pozornost, osjećala sam se sretnije i počela zamjećivati da su se sretne stvari počele događati svima nama. Ja sam postajala sretnija, očito sretnija, a djecu su to itekako uočila i tako se naš krug zadovoljstva zatvorio i sada samo raste i buja.



Zato jutra više neću pamtiti po užurbanosti i nervozi, već samo po lijepim stvarima: Poljupcima dok ih budim, njihovim osmijesima kad se probude, njihovim rukama oko vrata i svemu onome što me čini sretnom", napisala je ova mama.

Da je to baš tako lako, nije, pogotovo u početku, no kad jednom shvatite da vaša sreća nije slučajna, da se treba usredotočiti na nju da biste bili sretni, tada je puno lakše vidjeti samo pozitivne strane.

"To je ono što je mene učinilo puno sretnijom majkom, a moju djecu sretnijom djecom."

Pročitajte više