Psihologinja dijeli pet navika roditelja koje negativno utječu na djecu

Screenshot: TikTok

NAŽALOST, roditeljstvo ne dolazi s priručnikom. Stoga većina roditelja rješava određene stvari i probleme intuitivno. Iako može biti teško slijediti što treba i što ne treba činiti u odgoju, psihologinja Ana Yudin sastavila je popis od pet stvari koje roditelji ne bi trebali raditi.

Psihologinja je istaknula kako je kroz svoje edukacije uvidjela da neke navike roditelja mogu biti pogrešne, bilo da nastanu spontano ili ne. U videu na TikToku, koji sada ima više od pola milijuna pregleda, istaknula je nekoliko grešaka u odgoju.

1. Definiranje pohvala

Yudin ističe da postoje istraživanja koja pokazuju da izraz "baš si pametan/na" šteti djeci na psihološkoj, akademskoj i profesionalnoj razini.

"Djeci se pridaje osjećaj vrijednosti temeljen na njihovoj razini truda, koliko su naporno radili na nečemu. Stoga, ako dijete dođe kući s ocjenom pet, umjesto da kažem: 'Stvarno si pametan', mogu reći: 'Bravo, dobar posao! Znam da si jako marljivo učio za taj test'", predlaže Yudin.

Objašnjava da je razlog tome što, ako sljedeći tjedan odu kući s nižom ocjenom, osjećaju se kao da gube svoju vrijednost. Dakle, važno je pohvaliti ih za njihov trud.

2. Tjeranje djece da jedu više ili manje

Iako djeca znaju biti izbirljiva u jelu, psihologinja kaže da, ako im kažemo da moraju sve pojesti, to može poremetiti njihove znakove gladi i sitosti.

"Kasnije su sklonija poremećajima prehrane jer ne mogu slušati svoje tijelo kada im govori što mu treba. Dolazim iz kulture koja vrši veliki pritisak na djecu da sve pojedu, inače će ispasti nepristojna", rekla je u videu.

Objasnila je da je deset godina patila od poremećaja prehrane te da je trebalo puno truda i rada da shvati što njezino tijelo zapravo treba.

3. Opterećivanje djece svojim emocionalnim teretom

Yudin kaže da nije u redu razgovarati s djecom o problemima odraslih. Tvrdi da djeca za to nisu opremljena.

"Vi njima morate biti emocionalna podrška, ne oni vama. Ako vam je potrebna emocionalna podrška, važno je imati odrasle osobe u svom životu", napominje psihologinja. Ako odrasle osobe opterećuju djecu svojim osjećajima, djeca će za njih preuzeti odgovornost i na kraju će biti preopterećena.

"Vjerojatno će odrasti u nekoga tko sebe neće znati staviti na prvo mjesto ili se izboriti za sebe", dodala je.

@psychologywithdrana Here are just 5 of the hundreds of things I would never do as a parent due to my training in Clinical Psychology. I have seen how wrong these parenting habits can go by working with adult clients who are now reaping the consequences. #thingsiwouldneverdo #clinicalpsychology ♬ original sound - Ana Yudin, PsyD 📚

4. Odvajanje djece od članova obitelji

"Nikad ne bih udaljavala dijete od drugih članova obitelji. Nikada ne bih igrala takve ljubomorne igre da ih otuđim od određenih članova obitelji", ističe Yudin u videu.

Ona kaže da je to vrijeđanje drugih članova obitelji. Napominje da su mala djeca vrlo povodljiva pa, čak i ako shvate da se mogu povezati s članom obitelji, znat će da "ne smiju" i bit će im teško uspostaviti odnos.

5. Ignoriranje pristanka

"Stvar broj jedan koju nikad ne bih učinila u roditeljstvu, je prisiljavanje na bilo kakvu nježnost ili fizički dodir bez pristanka", poručila je.

Iako roditelj može trebati ljubav i utjehu, Yudin smatra da nije primjereno djecu na to prisiljavati, pogotovo kada to uključuje fizički dodir poput zagrljaja i poljubaca.

Ona tvrdi: "Ako djeci prebacite odgovornost za emocionalnu regulaciju, ona će internalizirati poruku da njihove potrebe i odobravanje nisu važni. Ono što je važno je prvenstveno zadovoljavanje potreba drugih ljudi, bez obzira na to što se ja ne osjećam ugodno."

Yudin je objasnila da bi to moglo značiti da će u odrasloj dobi završavati u vezama s ljudima kojima nije stalo do njihovog odobravanja i pristanka. Također ističe kako to može značiti da će ih se moći lako prisiliti ili natjerati u situacije u kojima se ne žele nalaziti.

Pročitajte više