Superhrana za bebe: Ove namirnice biste trebali uvrstiti u kašice

Foto: 123rf

 
SVAKA mama želi najbolje za svoje dijete, pa ih se sve više odlučuje na pripremu kašica kod kuće.
 
Danas vam donosimo popis namirnica koje su prava superhrana i trebalo bi ih uvrstiti u pripremu kašica kako bi bili sigurni da beba dobiva sve potrebne vitamine i hranjive tvari.
 
Lan – Lan je prirodni laksativ i savršen izvor omega 3 masnih kiselina koje su odlične za zdrav razvoj mozga i živčanog sustava i povećavaju apsorpciju određenih vitamina. Sa svojim blagim okusom lako će se uklopiti u sve vrste voćnih i povrtnih kašica, a ujedno će poslužiti i kao super sredstvo za zgušnjavanje kašica.
 
Chia sjemenke – Tek u posljednje vrijeme postaju sve popularniji sastojak zdravih obroka. Sadržavaju čak 60 % omega 3 masnih kiselina i bogate su vlaknima pa će kod beba riješiti problem zatvora i regulirati probavu.
 
Grčki jogurt - Bogat je kalcijem, a siromašan ugljikohidratima i natrijem i u usporedbi s ostalim jogurtima mnogo je bogatiji izvor proteina. Odlično će se slagati sa svim vrstama voća u kašicama.
 
Mlijeko koje nije mlijeko – Mlijeko dobiveno iz kokosa, konoplje, soje, riže i kvinoje odličan je izbor u pripremi kašica za malu djecu ili kao dodatak jelima djeci koje imaju alergije na mlijeko životinjskog porijekla.
 
Avokado – Avokado je bogat zdravim mastima i folnom kiselinom. Ima kremastu strukturu i vrlo blag okus, pa će se odlično uklopiti u sve kašice koje i inače pripremate svojim mališanima. Osim toga, gotovo nema beba koje su alergične na avokado pa se može koristiti i sirov već u prvim kašicama tijekom uvođenja krute hrane i djetetovu prehranu.
 
Ekstra djevičansko kokosovo ulje – Ovo ulje blagog, lagano slatkastog okusa kokosa pravi je dodatak svi voćnim kašicama. Zdrave masti i hranjive tvari iz kokosovog ulja imaju nebrojeno mnogo prednosti za zdravlje vaše bebe.
 
Zob – Zob je bogata vlaknima i odličan izvor željeza, magnezija, selena i mangana. Osim toga, u kombinaciji s voćem ili povrćem čine pravi obrok za vašu bebu koji će ih dugo držati sitima. 
 
Datulje – Datulje uspješno održavaju razinu šećera na ujednačenoj razini. Ujedno će dodati slatkoću svim voćnim kašicama ako je bazno voće kiselije i izbjeći ćete potrebu za dodavanjem šećera.
 
Ideje za kašice:
 
Lan preporučujemo koristiti u kombinacijama s brokulom, mrkvicom ili jabukama, potrebno ih je samljeti prije korištenja jer se tako oslobađaju sve njegove blagodati.
 
Chia sjemenke odličan su izbor u kombinaciji s voćem, osobito bananama i breskvama.
 
Kokosovo ulje odlično će se uklopiti u kašicu s mangom.
 
Zob u kombinaciji s voćem i kokosovim uljem ili datuljama odličan je izbor za slatku kašicu, dok će s povrćem zob dati mnogo puniji okus slanih kašica. 

Pročitajte više