Odbaci dijetu i malim trikovima ubrzaj metabolizam

Foto: Shutterstock

VEĆINA žena u ovo predblagdansko vrijeme odlučuje se za rigorozne dijete koje uključuju drastično izgladnjivanje kako bi kroz koji tjedan  mogle uživati u svim delicijama koje će se naći na blagdanskoj trpezi. Ukoliko želiš promijeniti svoje prehrambene navike ili smanjiti kilažu, nemoj podleći raznim dijetama, nego prirodnim putem ubrzaj metabolizam i pojedi taj čokoladni kolač bez grižnje savjesti.

Doručkuj!

Svi znanstvenici, doktori, naše mame i bake naglašavaju važnost doručka, ali ti ga uporno preskačeš. Sljedeći put razmisli dvaput prije nego što odbiješ najvažniji obrok dana jer  upravo zdjelica zobenih pahuljica s mlijekom ubrzat će metabolizam, a uz to i pospješiti koncentraciju i povećati jutarnju produktivnost.

Vježbaj!


Da, vježbanje u rano jutro zvuči kao teror, ali definitivno je učinkovito. Ukoliko nisi jutarnji tip i znaš da nema šanse da se probudiš 30min ranije kako bi trčala po kvartu ili vježbala, odluči se za blažu varijantu- hodanje. Umjesto automobila ili javnog prijevoza, probaj pješačiti do posla ili do trgovine jer, ne samo da ćeš ubrzati metabolizam, jutarnja tjelovježba spriječit će te od prejedanja tijekom dana.

Pij!

Ali ne alkohol ili sokove, nego vodu. Čaša hladne (ali ne ledene) vode pomoći će ti da se razbudiš, a tvom metabolizmu da brže radi jer tijelu će potrošiti koju kaloriju kako bi postiglo optimalnu temperaturu. Uz vodu, preporučljiv je i zeleni čaj koji sam po sebi ubrzava metabolizam.

Jedi!

Kako bi tijelo dobilo dovoljno energije, a ti stanjila struk, moraš jesti. Pritom ne mislim na junk food nego na obroke bogate nutritivnim vrijednostima koji će ti pružiti potrebne minerale i vitamine za rad. Zamijeniš li tri velika obroka sa šest manjih i jedeš tijekom dana, metabolizam neće imati priliku za pauziranje.  Također, zarazne grickalice poput čipsa, keksića i ostalih slatkih/slanih užitaka zamijeni orašastim plodovima i voćem. I slobodno jedi  čokoladu tokom dana (nekoliko kockica, ne cijelu)! Ne samo da ćeš spriječiti večernje predoziranje slatkišima, nego ćeš i reducirati razinu stresa te zaštititi srce i krvne žile.