40 godina od savršenstva mitske Nadie Comaneci i događaja koji je promijenio povijest sporta

Foto: Guliver Image/Getty Images

NA današnji dan, prije točno 40 godina rumunjska gimnastičarka Nadia Comăneci ispisala je povijest kako gimnastike, tako i sporta općenito.
 
Tog 18. srpnja na Olimpijskim igrama u Montrealu tada 14-godišnja djevojčica iz rumunjskog gradića Onestija napravila je nešto što nikad nitko prije nje nije uspio u gimnastici.
 
Na dvovisinskom razboju Comăneci je dobila svih sedam maksimalnih desetki, a na Igrama u Montrealu osvojila je ukupno tri zlatne medalje i svojim izvedbama iz temelja je promijenila percepciju javnosti kako prema gimnastici, tako i prema ženskom sportu općenito.
 
Na Igrama u Moskvi četiri godine poslije osvojila je još dvije zlatne medalje, a u sportsku mirovinu otišla se samo 22 godine nakon Igara u Los Angelesu 1984. Pet godina poslije, zbog neslaganja s režimom diktatora Nicolaeua Ceausescua, slavna gimnastičarka bježi u SAD gdje živi i danas.
 

 

''Jako se dobro i danas sjećam te vježbe na dvovisinskom razboju. U prvi trenutak znala sam da nije bilo loše, no nisam mislila da sam vježbu odradila savršeno. Sjećam se da uopće nisam gledala prema semaforu, već sam bila koncentrirana isključivo da zadržim ravnotežu nakon što odradim vježbu. Tada sam čula ogromnu buku u dvorani, pogledala sam oko sebe i vidjela sam rezultat na semaforu. Prvo što sam primijetila bio je broj 073, što je bio moj natjecateljski broj, a onda sam ugledala rezultat 1.00. Bila sam u šoku i pogledom sam uhvatila jednu kolegicu iz reprezentacije , koja je slegla ramenima, dajući mi do znanja da nešto nije u redu'', sjeća se slavna gimnastičarka.
 
 
U to vrijeme semafori nisu bili prilagođeni na maksimalne rezultate, tako i semafor u Montrealu nije bio predviđen za četiri brojke. Ta je činjenica doprinijela dodatnoj drami, a Nadia je čak i zaplakala, misleći da je podbacila.
 

"Činjenica da semafor nije mogao pokazati desetku, a mi to nismo znali, dovelo je do stanja šoka. Sama činjenica da je to bila prva desetka u povijesti nešto je ogromno, a to što semafor nije mogao tu desetku prikazati priču je učinilo legendarnijom", smatra Rumunjka, koja je dodala:
''Nelly Kim je odmah nakon mene također dobila desetku za svoju izvedbu, ali danas nitko ne priča o tome. D aje sudbina tako željela, netko bi drugi postao dio povijesti. Imala sam sreću da sam bila samo malo brža od drugih. U to vrijeme nisam shvaćala utjecaj onoga što sam napravila, u Montreal nisam došla kako bih pisala povijest, samo sam željela osvajati medalje.''
 

 

Olimpijske igre u Riju počinju petog kolovoza i trajat će do 21 kolovoza, a kao poseban gost MOO-a bit će pozvana legendarna Rumunjka.
 

Pročitajte više