Argentinci ne zaboravljaju Falklande, a FIFA nema milosti: Odrezana kazna zbog politike i spornog transparenta

Foto: Screenshot Mirror

PREMDA je prošlo više od 30 godina od krvavog rata između Argentine i Velike Britanije oko Falklandskog otočja, ili Malvina kako ih zovu Argentinci, Argentinci i dalje ne zaboravljaju maleni otočić za kojeg smatraju da je njihov i na koncu, zbog kojeg ih je tisuće izginulo u ratu protiv Britanaca 1982.
 
Posljedica tog sukoba bilo je zauzimanje otočja od strane Britanaca, svrgavanja krvavog fašističkog režima generala Videle , ali i tisuće mrtvih na obje strane.
 
I 30 godina poslije, Argentinci pamte svoje mrtve i i žele ''svoj'' teritorij pripojiti matici. Tako da su nekoliko dana prije početka SP u Brazilu za vrijeme prijateljske utakmice protiv Slovenije u La Plati argentinski nogometaši pozirali sa transparentom na kojem je pisalo ''''Falklandski otoci pripadaju Argentini''.
 
Budući da je FIFA alergična na zlouporabu političkih ideja na sportskim borilištima, argentinski nogometni savez kažnjen je s 24.700 eura  zbog toga incidenta.
 
Falklandski otoci ili Malvini, kako ih nazivaju Argentinci, od 1833. su u sastavu Velike Britanije. No, budući da se nalaze pred obalom Argentine, ta ih država svojata, a zbog njih su dvije zemlje 1982. godine i zaratile. Argentina je tada zauzela Malvine, ali Velika Britanija je dobila rat i ponovno uspostavila suverenitet nad otocima.
 

Pročitajte više