Barić i Jurčić složni: Najveći problem Dinama i hrvatskog nogometa je precjenjivanje vlastite kvalitete

Foto: Hina, Guliver Image/Getty Images, GNK Dinamo

DINAMO je u posljednjih mjesec dana, točnije od poraza u Glasgowu upao u duboku krizu. Krizu igre, krizu rezultata, ali i krizu struke.
 
Unatoč jako dobrom dojmu kojim su se Modri predstavili u Škotskoj, Celtic je na kraju uzeo sva tri boda, a Dinamo gurnuo u ''crnu rupu'', u kojoj se ne zna tko više luta, trener Zoran Mamić ili igrači.
 
Igrači se sramote u Salzburgu i Opatiji, Mamić mlađi javno proziva igrače koje je sam birao te nudi ostavku, brat mu Zdravko javnosti drži govore o nikad boljem Dinamu, a navijača i dalje nema. Zapravo ima, ali oni vode neke svoje bitke.
 
O evidentnoj krizi Dinama razgovarali smo s dva bivša trenera Modrih, Ottom Barićem i Krunom Jurčićem.
 
 
Od utakmice sa Celticom i nesretnog poraza u Škotskoj, Dinamo igra neprepoznatljivo loše. Utakmica protiv Salzburga pokazala je da je Dinamo trenutno nedorastao čak i za Europa ligu, a kulminacija očajne igre Modrih dogodila se u Opatiji. Je li ovo samo jedan loš period ili to zapravo realna slika Dinama danas?
 
Otto Barić: "Dinamo kad ozbiljno uđe u utakmicu, onda može odigrati jako dobro. Ne mogu shvatiti da neki igrači utakmicu protiv jednog jako dobrog Red Bulla, pa čak i protiv Opatije shvate olako i u nju uđu posve nezainteresirano. Riječ je o profesionalcima, koji žive od nogometa i prema tome, tako bi se trebali ponašati.
 
Naravno, kad taj voljni moment nije prisutan, situacija je puno teža. Momčad koja se dobro brani, koja se bori može ne samo Dinamu nego bilo kome u takvim okolnostima zagorčati život. To se Dinamu dogodilo u Salzburgu, a to mu se dogodilo i u Opatiji. Zbog čega je to tako, zaista ne znam, ali takav pristup pojedinih igrača ne mogu niti želim shvatiti. To je nedopustivo. 
 
Međutim, uvjeren sam da Dinamo može bolje, da će ljudi koji vode klub ustanoviti koje su greške počinjene i da ćemo već protiv Salzburga u Zagrebu gledati jedan puno bolji Dinamo."
 
Kruno Jurčić: "Za mene je ovo što se događa s Dinamom normalno. Ta ista situacija se ponavlja iz godine u godinu, uvijek nekako u ovo vrijeme kad Dinamo pada u nekakvu krizu loših rezultata i loših igara. Zašto? Dinamo je ekipa koja svake godine tempira formu za sredinu srpnja da bi uopće ušla u tu Europa ligu ili eventualno Ligu prvaka.
 
Svi koji se bave nogometom znaju da ekipa koja je tada bila na vrhuncu, ne može pružati slične partije nekoliko mjeseci poslije. Jednostavno, to je tako. To bi se eventualno moglo kompenzirati kad bi imali 20, 25 podjednako kvalitetnih igrača, pa da se nekim rotacijama taj hendikep kamuflira. Pogledajte malo u prošlost i zapazit ćete da Dinamov pad nastupa baš nekako u ovo vrijeme, dakle, sredinom desetog i početkom jedanaestog mjeseca. 
 
Drugi veliki Dinamov problem je što igra HNL u kojem je toliko dominantan i da nema adekvatan podražaj, što znači da on u hrvatskoj ligi igra 80 do 85 posto utakmice u fazi napada i samo 15, 20 posto u fazi obrane. Nakon toga igrate protiv nekog ozbiljnog europskog kluba i jednostavno niste naviknuti na defenzivnu igru. To je ogroman hendikep."
 
Unatoč tome što je klub posljednjih godina potrošio silan novac na brojna pojačanja, osim domaćih naslova, na koje je pretplaćen, europski rezultati Dinama su očajni. Kako to tumačite?
 
Otto Barić: "Osnovni problem je što je u nekoliko sezona dovedeno previše stranaca. Svlačionica se nagomilala silnim igračima izvana i oni se i uz najbolju volju nisu mogli uigrati. Ako imam momčad koja je prvak Hrvatske, koja je relativno uigrana, onda ne shvaćam zašto bi se dovelo deset igrača sa strane. To je pokazatelj nepovjerenja u momčad i logično je da ekipa koja se gradi iznova svake sezone nije u stanju pružiti maksimum, koji bi bio dovoljan za jače europske mečeve. S druge strane, tko kaže da je Dinamo jači i bolji od tih protivnika od kojih je gubio? To što smo mi uvijek skloni pretjerivanju i samohvali, najčešće nerealnoj, druga je priča.
 
Kruno Jurčić: Dolazimo do problema, za koji ste baš vi mediji najviše odgovorni. Stvarate lažnu sliku o vrijednosti nekih igrača, napuhujete cijenu, predstavljate javnosti Dinamo jačim nego što to on doista je i onda kad se dogodi neki poraz, onda se on predstavlja kao tragedija.To što mi pumpamo cijene tim mladim igračima, koji su zabili poneki gol u hrvatskoj ligi, pa to je smiješno.
 
Naravno da se s takvim igračima ne mogu postići adekvatni europski rezultati. Ne razumijem zašto mi konstantno podcjenjujemo sve naše protivnike, bilo kad je riječ o klubovima, bilo o reprezentaciji. Poznajem jako dobro momčad Salzburga i riječ je o jednoj odličnoj ekipi, koja je stvarana dugo vremena i u koju je uloženo puno. Recimo Kevin Kampl, Slovenac, kojem se mi sad jako divimo nakon ove utakmice doveden je prije tri godine iz druge njemačke lige u Salzburg i plaćen je tri milijuna eura. Alan koji je sad zabio Dinamu tri gola doveden je iz Brazila za 2.5 milijuna eura. Zatim Soriano i da ne nabrajam dalje.
 
To su igrači koji su sustavno dovođeni godinama, plaćani su tri do četiri milijuna eura i onda mi sad podcjenjujemo tu momčad. Dinamo nikad u svojoj povijesti nije platio za nekog igrača toliki novac. Mislim da je Machado najskuplji za kojeg su platili milijun i nešto. Dakle, koliko para toliko i muzike. 
 
Mediji su se također izrugivali s Austrijom, koja je lani izbacila Dinamo u pretkolu Lige prvaka. No, ta ista Austrija je u toj Ligi prvaka uhvatila pet ili šest bodova. Pričao sam bio s Bjelicom i on mi je rekao da je ta momčad bila na okupu nekoliko godina. Možda nisu ulagali neke silne novce, no to je manje bitno, ako im je selekcija bila bolja. Postoje različiti vidovi formiranja nogometnih ekipa. Imate ekipe koje se formiraju da bi se istakli pojedinci i da bi se postigla cijena za te pojedince, a imate ekipe poput Rijeke koje se formiraju s ciljem da se postigne dobar rezultat.Takve ekipe su najčešće kompaktne, homogene i iz takvih ekipe pojedinac jako teško iskoči u prvi plan."
 
"Problem Dinama je i loša karakterna selekcija igrača, a Fernandes je tipičan primjer"
 
Također, Dinamo godinama ne vodi računa o karakternoj selekciji svojih igrača. Prije svega tu mislim na strane igrače. Nemojte me sad krivo razumjeti, karakterna selekcija se ne odnosi sad na pitanje je li netko dobar dečko ili nije. Ja vjerujem da su svi oni dobri dečki, ali to me ne zanima. Karakterna selekcija znači je si li ti pobjednik, možeš li svaka tri dana maksimalno odigrati utakmicu, a izostanak tog segmenta je za Dinamo veliki problem. Zašto su ti igrači koji danas igraju u Dinamu, a došli su iz Manchester Uniteda, Sportinga ili iz Bayera otpali tamo?
 
Otpali su zato što su imali neku grešku. Karakterno nisu bili na tom nivou da bi mogli zadovoljavati apetite tih ekipa. A mi želimo u isto vrijeme biti ravnopravni s tim ekipama. To je nemoguće s igračima koji su limitirani u tom segmentu. Pogledajte Juniora Fernandesa za primjer. Ako pogledate njegove tehničke i brzinske perfomanse, on je fenomenalan igrač.
 
Međutim, on je igrač za koga nikad niste sigurno hoće li doći na utakmicu ili neće. Leverkusen je za njega platio sedam milijuna dolara, a već nakon prvih priprema nije bio u kadru. On je igrač koji zaista ima neke stvari vrhunske, no limitiran je nekim detaljima koji su nužni da ih igrač posjeduje ako želi konkurentno igrati u Ligi prvaka ili Europa ligi.
 
Još jedan veliki problem Dinama je nestalnost svlačionice. Nemoguće je napraviti dobar rezultat s momčadi ako ti pola tima svake godine odlazi van. Pričamo o tom Salzburgu, pa taj Kampl, Soriano i Alan su tamo tri, četiri godine, a ja sam u svojem trećem mandatu na klupi Dinama zatekao samo dvojicu ili trojicu igrača, koji su tu bili kad sam prvi put sjeo na klupu, a nije tu prošao neki strašni vremenski period. Sve su to stvari koja pridonose stalnim razočaranjima kad pričamo o Dinamu."
 
Zar nije pomalo paradoksalno da jedna Rijeka, koja je već sada u HNL-u nekoliko bodova iza Dinama, u Europi postiže sjajne rezultate, dok Modri grcaju u vlastitoj nemoći?
 
Otto Barić: "Rijeka je kompaktnija od Dinama. Razina njene igre je puno konstantnija od Dinamove, dok Modri previše variraju u formi. Dinamo je po igračima kvalitetnija momčad, ima širu klupu, no previše je tu lutanja da u Europi to ne bi bilo kažnjeno. U HNL-u protiv nedoraslih suparnika to i može proći, međutim, solidne europske momčadi tako nešto ne opraštaju.
 
Dinamo već sad mora graditi momčad za sljedeću jesen, već se sad mora stvoriti baza igrača koja će biti glavni oslonac u narednoj sezonu. Tada se mogu dovesti eventualno dva kvalitetna igrača, koja će donijeti pomak, a ne opet njih deset. Tako to rade ozbiljne momčadi. A koliko će igrača iz ove momčadi Dinama ostati i sljedeće sezone to je pitanje za nekog drugoga."
 
Kruno Jurčić: "Gospodo novinari, vi informirate hrvatsku javnost, vi morate toj javnosti podastrijeti činjenice, a ne iskrivljenu sliku stvarnosti. Nemojte molim vas pričati o Sevilli. Pa Sevilla je došla u Rijeku sa samo četiri igrača iz prvog sastava. Ako mi u srži nemamo istinu, ako nemamo objektivnost i ako nismo u stanju predstaviti tu objektivnost našoj javnosti, onda je jasno da će naša razmišljanja biti izvitoperena, da neće biti realna. Europa liga je natjecanje koje je na izdisaju, veći klubovi uopće ne žele tu ligu ni igrati. Nemojte raditi od buhe slona.
 
Tu Rijeku Dinamo na Kantridi dobije, a mi sad ovdje pričamo o velikoj Rijeci i lošem Dinamu. Prošlo je nešto više od deset kola, a Dinamo već ima nekoliko bodova prednosti i možemo reći da je skoro već sad prvak. Ta priča s tom velikom Rijekom je dokaz kako naša javnost manipulirajući istinom stvara iskrivljenu sliku i o Rijeci i o Dinamu, a i o našem nogometu u cjelini."
 
 
 
 
 

Pročitajte više