Blattera strah uhićenja i izručenja Americi: Prvi put otkako je predsjednik FIFA-e ne ide na finale ženskog SP

Foto: Guliver Image/Getty Images

"OSOBNI RAZLOZI" razlog su odustajanja Seppa Blattera od puta u Vancouver, gdje u nedjelju trebao biti na finalu ženskog SP i predati trofej pobjednicama.

Iako je 79-godišnji predsjednik FIFA-e ranije izjavio da planira doći na finale, odustao je nakon što je to napravila i njegova desna ruka, generalni tajnik Jerome Valcke. Blatterov odvjetnik izjavio je kako će umjesto njegovog klijenta, pehar uručiti potpredsjednik Issa Hayatou.

Veliki muljator barem ovaj put nije lagao, niti se skrivao iza uobičajene frazetine, jer nema osobnijih razloga nego što je strah od američkog istražnog zatvora, pa po prvi put od 1998., kada je postao predsjednik FIFA-e, neće uručiti trofej pobjednicama SP-a.

Upravo tamo mogao bi završtiti ako se pokaže da je istina ono o čemu već gotovo mjesec dana pišu američki mediji; da je predsjednik FIFA-e pod istragom američkih organa u sklopu slučaja korupcije u Svjetskoj nogometnoj federaciji.

New York Times početkom mjeseca pisao je kako se američki tužitelji nadaju da će neki od visoko pozicioniranih dužnosnika FIFA-e optuženih za reket i pranje novca svjedočiti protiv njihovog šefa Blattera, koji svjetskim nogometom i njegovim nabujalim tokovima novca vlada posljednjih 17 godina.

Upravo takvih pokajnika boji se Blatter, koji i dalje grčevito steže i ne pušta žezlo koje mu izmiče pod teretom ne više skandala, nego istraga, optužbi, uhićenja i pritvora pred suđenje. Podsjećamo, u tijeku su dvije kriminalističke istrage zbog korupcije u FIFA-i. Švicarska također provodi dvije istrage kako su dodijeljena domaćinstva za SP-a 2018. i 2022. Kataru i Rusiji.

Sedam visokih dužnosnika FIFA-e uhićen je u zoru 27. svibnja tijekom racije u luksuznom ciriškom hotelu, a oni su među 14 koji su pod optužbama američkih vlasti zbog reketarenja, pranja novca, te davanja i primanja mita. Bez obzira na ovo, Blatter je nekoliko dana kasnije dobio peti mandat voditi "svjetsku nogometnu obitelj", a iako se činilo kako je odustao pritisnut svime što se dogodilo, objasnio je kako je samo "dao mandat na raspolaganje" i dao naslutiti da bi se mogao kandidirati za još jedan reizbor u prosincu.

 

Pročitajte više