Bolt obranio zlato i na 200 m: Danas sam napokon postao legenda, najveći živući atletičar

USAIN BOLT sve je rekao u posljednjih 80-ak metara finalne utrke na 200 m. Uzeo je svoje drugo zlato u Londonu, istrčao drugo vrijeme sezone (19:32) i postao "besmrtan". Nitko prije njega nije obranio zlatne medalje na 100 i 200 m na Olimpijskim igrama. Carl Lewis napravio je "double" u Los Angelesu 1984. godine (uzeo je štoviše, četiri zlatne medalje), no nije to uspio ponoviti.

Večeras Yohan Blake, vlasnik drugog najbržeg vremena na 200 m u povijesti, nije mogao pratiti tih Boltovih 80-ak koraka. Slična priča kao i u finalu stotke. Kada su izašli iz krivine, Bolt je imao malu prednost, a onda je potegnuo. 

"Nemoguće ga je pratiti, njegovo tijelo i konstitucija su ogromna prednost pred suparnicima", o Boltu je rekao legendarni Moses, jedan od najvećih trkača na 400 m s preponama, danas 57-godišnjak.

Čini se da je u pravu.

Bolt je savršeno startao i vodio od početka do kraja utrke. Na početku druge stometarske dionice Blake je zagrizao, ali i brzo popustio. Varljiva je bila njegova uvjerljiva pobjeda u polufinalu. Ipak, popravio je svoje najbolje vrijeme ove sezone i završio utrku za 19.44 sekunde. Palo je i legendarno fotografiranje: jedan je fotoreporter nakon utrke na trenutak ostao bez svoje opreme. Bolt je, kao i u Pekingu, opet imao vremena za fotografiranje.

Dva je puta Blake skinuo Bolta ove sezone, ali i oba puta izgubio na najvažnijem mjestu. Jamajka slavi, jer na postolju se kolegama Boltu i Blakeu pridružio treći član reprezentacije u disciplini, 22-godišnji Blakeov vršnjak Warren Weir, koji je za broncu istrčao osobni rekord (19.84) i nadmašio u borbi za broncu najboljeg Amerikanca Wallacea Spearmona (19.90).

Jedini Europljanin u finalu, Francuz Christoph Lemaitre, završio je na šestom mjestu.

Bolt ponovio Johnsona

Boltovo pobjedničko vrijeme jednako je vremenu svjetskog rekorda Michaela Johnsona iz olimpijskog finala u Atlanti 1996. godine, koje je Bolt prije dvije godine u Pekingu srušio za dvije stotinke sekunde. Boltu pripadaju tri od pet najbrže istrčanih rezultata ove discipline u povijesti. Na SP-u u Berlinu prije tri godine trčao je zvjerski, za 19.19 sekundi.

"Danas sam napokon postao legenda"

"Nisam otrčao svjetski rekord. Ali iznimno sam sretan. Danas sam napokon postao legenda!", izjavio je Usain Bolt, najbrži atletičar na svijetu, nakon svoje pobjede u olimpijskoj utrci na 200 metara...

"Najveći sam živući atletičar. Pokazao sam danas svijetu tko je najbolji", objasnio je 25-godišnji Jamajčanin pobliže vlastiti koncept legende.

Nitko nikad prije njega nije obranio zlatne medalje u dvjema sprinterskim disciplinama, na stotinu i dvije stotine metara: "To je ono što sam želio postići. I to je ono što sam postigao", poentirao je Bolt.

U Londonu je u pao i prvi atletski svjetski rekord.

Pročitajte više