FIBA i dalje protiv ABA lige: Klubovi, savezi i "Sidraši" imaju 10 dana za novi dogovor

Foto: Hina

 NAKON što je u utorak u Zagrebu održan sastanak vodstva ABA lige, košarkaških klubova i saveza iz regije, činilo se da je kriza oko regionalne lige završena, ali nove informacije iz Europe izazvale su strah da bi klubove i reprezentacije u regiji ipak mogla stići kazna FIBA-e.

> Postignut dogovor! ABA liga preživjela, klubovi postaju stopostotni vlasnici

U Zagrebu je postignut između klubova, nacionalnih saveza i ABA lige o preustroju lige čije će vođenje preuzeti klubovi učesnici. Time su se nadali skinuti suspenziju FIBA-e koja ne priznaje ABA ligu zbog vlasničke strukture i netransparentnog poslovanja.

Košarkaški portal "Eurohoops" tvrdi da FIBA neće podržati dogovor iz Zagreba jer nije zadovoljio sve zahtjeve krovne europske košarkaške organizacije.

Novim dogovorom je vlasništvo nad ligom formalno prebačeno na saveze i klubove, ali tvrtka Sidro d.o.o, koju vodi šest privatnih osoba, i dalje je ostala nadležna za vođenje natjecanja. Je li to trn u oku članovima FIBA-ina Izvršnog odbora ili pod svaku cijenu žele ponovno preuzeti kontrolu nad svim klupskim natjecanjima u Europi, tek treba vidjeti.

Ukoliko se te informacije pokažu točnima, postojanje regionalne lige ponovo postaje upitno, a još gora vijest je da Hrvatskoj i ostalima koji će sudjelovati u takvoj ligi prijeti suspenzija sa FIBA-inih natjecanja, što uključuje i Eurobasket u rujnu.

Već sljedećeg tjedna počinje košarkaško Svjetsko prvenstvo za U19 reprezentacije na Kreti, a zbog trenutne situacije Hrvatska i Srbija bi mogle biti izbačene s turnira. Hrvatski juniori nalaze se u skupini A s reprezentacijama SAD-a, Irana i Egipta.

Prema informacijama iz Srbije, za Hrvatsku i Srbiju još ima nade.

FIBA će dati dodatni rok od 10 dana Savezima čiji klubovi čine ABA ligu da dorade ugovor kojeg su potpisali u Zagrebu.

Predsjednik Košarkaškog saveza Srbije rekao je za "Blic" da ne postoji opasnost od izbacivanja mladih selekcija za SP-a.

"U kontaktima sam sa čelnicima FIBA-e i oni će nam u najskorije vrijeme dostaviti svoje primjedbe. Dat će nam rok do 29. lipnja da se sve što je sporno, precizira i promijeni", rekao je Dragan Đilas, predsednik KSS.

FIBA je konačan stav najavila objaviti ovog tjedna, ali regija ga još očekuje.

 

Opširnije o temi

> Drakšić nakon sastanka sa Cedevitom, Zadrom i Cibonom: Svi se slažu da je ABA liga neophodna

> Službeno je: Klubovi postaju većinski vlasnici ABA lige, Fiba opet gubi kontrolu

> Hrvatski košarkaški savez odbio je klubovima dopustiti sudjelovanje u ABA liga

> Lisac, Radić i "sidraši" izigrali klubove: Što će biti s ABA ligom?

> Predstavnik FIBE prezentirao novu regionalnu ligu: "Dosadašnja liga nije bila radila transparentno"

> Mirko Novosel za Index: HNS, Dinamo, Rijeka i Cedevita žive, sve ostalo se raspada

> Velika pobjeda FIBA-e: Klubovi postaju vlasnici ABA lige

Pročitajte više