Goluža poslao Sliškovića i Ivića na tribine: Hrvatska protiv Bjelorusije otvara lov na europsko zlato

Foto: Guliver Images/Getty Images, screenshot EHF

HRVATSKA rukometna reprezentacija večeras od 18 sati igra protiv Bjelorusije u sklopu 1. kola Europskog prvenstva u Danskoj.

> Goluža traži izlaz iz brončanog razdoblja: Prisjetite se kako je Hrvatska posljednji put razbila Bjelorusiju

Plan je zaustaviti Sergeja Rutenku. Ako se to napravi, dva boda ne bi smjela doći u pitanje. U posljednjem dvoboju na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj pregazili smo Bjeloruse s 33:24, limitiravši Rutenku na četiri gola, koliko je postigao i njegov brat Džianis.

Ipak, Ivan Ninčević, koji odlično poznaje bjelorusku momčad budući da igra u Dinamu iz Minska, poručio je kako reprezentacija Bjelorusije nije samo braća Rutenka.

"Dobar je srednji vanjski ovaj Nikulenko što igra sa mnom. Jako nezgodan, ima sjajan repertoar šuteva. Pivot je dobar, igra obranu, također i on igra gore sa mnom. Dobri su stvarno. Kompletna momčad", smatra Ninčević.

Hrvatska je odlično odradila pripremne utakmice. Preko neuhvatljivih krila Zlatka Horvata i Ivana Čupića dva dana zaredom je torpedirala Tunis i spremna dočekuje Europsko prvenstvo, prvenstvo na kojem je jedini cilj zlatna medalja.

Zlato o kojem maštaju svi, jedino zlato bez kojeg će otpisani Ivano Balić završiti karijeru, a vjerojatno će bez njega ostati i Blaženko Lacković koji je zbog lakše ozljede i loše forme otpao za ovo prvenstvo, te je upitan njegov nastavak reprezentativne karijere.

No, i bez Lackovića Hrvatska je drugi favorit za trijumf. Najveće šanse daju se domaćoj reprezentaciji Danske, aktualnim europskim prvacima. A gotovo svi prognoziraju finale između Hrvatske i Danske.

Prvi korak ka finalu treba se napraviti večeras u Kopenhagenu. Budući da će se u drugom krugu Hrvatska ukrstiti s najjačom skupinom u kojoj igraju Francuska, Srbija, Rusija i Poljska, Golužini izabranici bi morali prenijeti maksimalna četiri boda u drugu fazu.

Protiv Bjelorusije smo igrali pet puta i još nikada nismo izgubili. Četiri puta smo slavili, uglavnom uvjerljivo, a jednom je u Minsku u kvalifikacijama za EP bilo neriješeno (23:23).

Slavko Goluža na sjever Europe je poveo 18 igrača, ali kako ih samo 16 može biti u zapisniku hrvatski izbornik odlučio se da će mladi Ivan Slišković i Filip Ivić preseliti na tribine. 

Popis igrača:

Pročitajte više