Gudelj za Index: Čast mi je što me Osijek zove, ali SP s reprezentacijom je kruna karijere

Foto: Nenad Dugi / Cropix

IVAN GUDELJ, izbornik U17 reprezentacije Hrvatske, koja usprkos velikim očekivanjima, zbog nesportskih igrica suparnika nije prošla skupinu na nedavnom Euru, ne treba brinuti za buduće angažmane; traži ga Osijek, nakon smjene vječnog Stanka Mršića:

"Mogu potvrditi da sam razgovarao s Josićem, predsjednikom Osijeka, kojem sam objasnio da me za pet mjeseci čeka Svjetsko prvenstvo u Emiratima, još jedno veliko natjecanje s ovom generacijom U17 reprezentacije i da mi je čast što me želi treći klub u Hrvatskoj, ali da sam sada fokusiran samo na reprezentaciju. Možda jednog dana, nikad se ne zna, ali veliko mi je zadovoljstvo što me od svih klubova baš Osijek pozvao.

Moram reći da je Osijek meni poseban grad, za koji me emotivno veže toliko toga još od ranih 80-ih, kada sam tamo služio vojni rok, grad u kojem imam puno prijatelja, a i kćerka mi je glumica u tamošnjem HNK. Doista, grad koji mi je u srcu odmah poslije Splita i u kojem se osjećam predivno."

Dakle, svaka čast Osijeku, ali "svjetsko je svjetsko"?

"Pola u šali kažem kako je Euro BMW, ali SP je Mercedes. Ali moram reći da smo mi onako impresivnim prolaskom na EP napravili pravo malo čudo. Bajka nam se nažalost nije ostvarila, iako i danas, kada gledam Italiju protiv Slovačke u polufinalu, vidim da nam je tu bilo mjesto."

Najavljivali ste osvajanje EP-a, ali koji je bio vaš "realni" cilj?

"Rekao sam da nam je prvi cilj plasman na SP, drugi polufinale EP-a, koji nismo uhvatili, iako smo natjecanje u teškoj skupini završili bez poraza."

Realizacija, odnosno izostanak pretevaranja brojnih prilika u golove, izbacio vas je s Eura?


"Moram naglasiti kako je ova generacija od 33 utakmice izgubila jednu utakmicu i to prijateljsku. U devet kvalifikacijskih utakmica i tri na EP-u nitko nas nije pobijedio ni nadigrao. Realizacija je zakazala u ključnom trenutku, ali malo sreće bi također bilo dobro došlo.

Puno šansi smo stvorili, ali te prilike treba i realizirati. Ne treba puno prizivati puno sreću ili nesreću, iako je recimo Italija zabila gol Ukrajini u zadnjoj sekundi, nego poći i od sebe.

Objektivno, Talijanima je Arigo Sacchi učinio da djeluju poput seniora i po konstituciji i taktički, a mi smo njih, koji igraju na rezultat, nadigrali.

Protiv jake Rusije, napravili smo pet velikih prilika, ali nismo zabili. Ukrajinu smo pobijedili, ali nije bilo dovoljno za prolazak u polufinale."

Nakon što smo gledali gotovo sve utakmice na Euru, dojam je kako je skupina u kojoj je bila Hrvatska, neusporedivo jača od druge grupe?

"Talijani su izbacili Nizozemce, prvake Europe, Ukrajinci su eliminirali Njemačku, Rusi izbacili Englesku i Portugal, mi Francuze i Španjolce. Treba li tome komentar?

Žao mi je, jer smo zaslužili prolaz, ali okrećemo se SP-u u Emiratima, koje nas čeka za opet mjeseci i na kojem će nam se valjda i vratiti nešto s ovog EP-a, ali i mi moramo biti bolji, prije svega u realizaciji."

Koje ste pouke izvukli nakon ovog (ne)uspjeha?

"Mi smo protiv ukrajini bili pravi. Nema momčadi kojoj nismo zabili gol, kada bi bilo i neodlučeno, bilo bi s golovima, ali realizacija je sastavni dio igre i na nama je da zabijemo ono što stvorimo."

Kao da nisu povukli oni od kojih se najviše očekivalo?


"Dio igrača imao je oscilacije, čak i oni koji su iznijeli kvalifikacije, što je i razumljivo za mladiće njihovih godina, ali i dalje stojim pri tome da među njima ima igrača koji će postati A reprezentativci. Seniorima se događaju oscilacije, pa gdje neće kadetima?"

Ali, činjenica je da vas nitko nije nadigrao?


"Nema na svijetu reprezentacije njihovog uzrasta koja će reći da je protiv Hrvatske favorit, jer teško je nas pobijediti."

Romeo Jozak, predsjednik Stručne komisije HNS-a prozvao je vas i igrače, za koje kaže kako su mnogi igrali privatne utakmice?

"Ne želim ulaziti u polemike, još manje javno prozivati igrače. Vrlo dobro znam koje su naše slabosti i manjkavosti i to ću riješiti s dečkima.

Imamo sjajan rezultat, U17 i U19 reprezentacije su na završnici SP-a. U Europi ćete teško na prste jedne ruke nabrojati zemlje koje se s tim mogu pohvaliti."

Ne prihvaćate kritike da ste previsoko poletjeli prije EP-a?


"Naravno da želim biti najbolji u Europi i da sam to govorio. Tako nastupam pred igračima i tako im usađujem samopouzdanje.

Izanalizirat ćemo sve za SP, ali ovo što su dečki napravili je sjajno i to treba tako prezentirati, a ne govoriti "što bi bilo kad bi bilo".

Slijedi nam jaki turnir u Japanu, pa nekoliko pripremnih utakmica i onda SP, koje igrači i ja jedva čekamo."

Pročitajte više