Indexov pregled kola: Tko se tu za što bori?

Foto: Hina

PRVA HNL čvrsto je zakoračila u svoju posljednju četvrtinu, do kraja je ostalo još sedam kola, a zanimljivo je da nemaju svi klubovi uoči tog finiša jasnu predodžbu o tome za što se bore.
 
Ni Hajduk ne smije biti siguran u ostanak
 
Najbolji primjer je Zagreb, koji cijelu sezone luta od borbe za ostanak do borbe za Europu, svakakve najave su znale dolaziti iz Kranjčevićeve, da bi sad sa šest poraza u zadnjih sedam susreta ponovno došli bliže kontekstu borbe za ostanak, nego za Europu.
 
Mada, sve je to relativno, čudna je ovo HNL sezona. Svega deset bodova dijeli četvrtoplasirani Hajduk te posljednjeplasirani Zadar, odnosno pretposljednji Osijek. Kako je do kraja sezone još 21 bod u igri, a Hajduk je upisao četiri vezana poraza i osvojio tek osam bodova u deset ovogodišnjih kola, svatko ima pravo ustvrditi "I Hajduk je u borbi za ostanak".
 
Split, Slaven i Zagreb gledaju i gore i dolje
 
Baš kao što su, čak i vrlo realno, Split, Slaven Belupo i Zagreb istovremeno i u borbi za četvrtu poziciju, koja u nekim raspletima nosi kvalifikacije Europa lige, i za ostanak. Spomenuti Zagreb je, recimo šest bodova iznad ugrožene zone, a četiri iza Hajduka. Split i Belupo za Hajdukom kaskaju tri boda, a zadnjem mjestu bježe sedam. 
 
Kako svako kolo nosi i međusobni okršaj nekog od ove kolone od četvrte do desete pozicije, tako iza svakog kola slijedi medijsko preslagivanje ambicija pojedinih klubova. Toplo se nadamo da barem u klubovima nešto ozbiljnije doživljavaju svoju bodovnu situaciju.
 
Hoće li netko uopće ispasti?
 
Dakle, sedam kola prije kraja zna se samo da će Dinamo biti prvak, a Rijeka druga. Pobjedom nad Zagrebom može, doduše Lokomotiva doći na korak do "rezerviranja" treće pozicije, a sve ostalo je neizvjesno. Pa i to hoće li četvrto mjesto voditi u Europu, što se neće znati do finala Kupa 20. svibnja.
 
Mogli bismo reći da slijedi sumrak za suce i za imidž Prve HNL. Poznavajući ovdašnju sportsku kulturu, ali i manjak kredibiliteta nogometnih institucija i djelatnika, samo se možemo veseliti slušanju vjerojatno brojnih teorija zavjere, jer netko mora ispasti, a ne mogu svi ući u Europu. 
 
Zapravo, sad smo se sjetili, moguće je i da iz Prve HNL nitko ne ispadne. Ne bi bilo prvi put. Pogotovo sad kad nitko od drugoligaša u prvom stupnju nije dobio licencu za najviši rang. Doduše, nisu je dobila niti četiri prvoligaša.
 
Junak Laštro i Hajdukovi "lažni braniči"
 
Baš kao što nije u ovom kolu bilo prvi put da se Osijek spašava u zadnjim trenucima, Neven Laštro je, eto, osim po nemilosrdnim startovima, sad poznat i po pogotku koji daje nadu Osječanima da će i sljedeće godine biti prvoligaši.
 
Hajduk, pak, i dalje razvija svoj kult "lažnih braniča" jer zaista smo malo puta u ovoj godini, pa i sezoni, vidjeli smisleno defenzivno kretanje obrambenih igrača Bijelih. I protiv Rijeke su počastili Tomečaka za izjednačenje, a zatim mu dozvolili i da se proslavi asistencijom. Ne može napad zabiti, koliko obrana može primiti, i dalje vrijedi na Poljudu.
 
Ivkovićev autobus nije izdržao
 
U Zagrebu je Tomislav "ne leži nam Dinamo" Ivković parkirao autobus Modrima, ali on je na vrijeme probijen da Mamićevi dečki privedu utakmicu kraju, dijelom i zahvaljujući promjeni pravila koja situaciju kod drugog pogotka ne opisuje kao zaleđe.
 
U Puli je Radonjić nastavio spašavati Istru, koja svakim bodom ima sve veće mogućnosti u ostanak, a u ovom tekstu toliko spominjani Zagreb je u Koprivnici dozvoli Slavenu da dođe u situaciju da protiv Hajduka iduće nedjelje vodi bitku za Europu.
 
Utakmica kola: Hajduk - Rijeka
 
Jadranski derbi na Poljudu nije ponudio spektakularnu utakmicu, ali se moglo vidjeti dosta toga, od razigranosti domaćih debitanata i ostalih mladih aduta, do Rijekina dva lica, uglavnom loše i ubojito pred kraj. Uz nešto lošiju navijačku kulisu, brojčano, derbi je ipak ispunio očekivanja.
 
Igrač kola: Ivan Tomečak (Rijeka)
 
Izgledalo je da će Hajduk na Poljudu iznenaditi Rijeku, a onda se ukazao Ivan Tomečak. Prvo se sjajno ubacio iz leđa obrane Bijelih i smireno poentirao, a onda je svega minutu i pol kasnije sjajno s desne strane u sredini pronašao Vešovića i omogućio mu da zabije pobjednički gol.
 
Pogodak kola: Sokol Cikalleshi (Split)
 
Vrlo je lijep bio pogodak Peroševića Zadru, no najljepši trenutak kola dogodio se u 29. minuti susreta Istre 1961 i Splita, kad je Sokol Cikalleshi iskoristio neodlučnost braniča domaćina i s 20 metara vrlo lijepo pogodio preko vratara Drevena.
 
Promašaj kola: Fran Tudor (Hajduk)
 
Mladi debitant Bijelih zabio je pogodak Rijeci, ali trebao je poentirati i prije 44. minute. U jednoj situaciji sredinom prvog dijela iskoristio je nepažnju gostujuće obrane, uzeo loptu, prošao Vargića i potom s deset metara promašio prazan gol. Možda je ovo i promašaj čitave sezone.
 
Navijači kola: Kohorta
 
Kohorta je na susretu protiv Zadra proslavila 27. rođendan, cijelu utakmicu bodrila je igrače Ive Šuška u lovu na spasonosne bodove i ostavila sjajan dojam. Porukom "I kad crno ti se piše, tad volim te još više" stali su uz ovu mladu momčad iz Gradskog vrta.
 

 
Raritet kola: Vešovići
 
Marko Vešović odlučio je derbi na Poljudu, a nakon susreta saznao je da je Hajduku na Poljudu u dresu Rijeke zabio i njegov otac Rade Vešović, 1989. godine. Dovoljno za upis u "zanimljivosti HNL-a".
 
Izjava kola: Zoran Mamić (Dinamo)
 
"Ubijena nam je emocija, moji se igrači nemaju s kim veseliti", rekao je trener Dinama nakon slavlja protiv Lokomotive. Kako li je tek navijačima, koji se s mnogo manje novca na računima nemaju zbog čega veseliti? A kraj apsurda se niti ne nazire.
 
Momčad kola:

 
Zvonimir Mikulić (Osijek) - Obranio je nekoliko ključnih lopti protiv Zadra, ostavio momčad na životu u par situacija
Ivan Tomečak (Rijeka) - Igrač kola, pogotkom i asistencijom na Poljudu srušio Hajduk
Neven Laštro (Osijek) - Stoper je u sudačkoj nadoknadi zabio za bodove spasa
Mato Grgić (Slaven Belupo) - U pobjedi nad Zagrebom kapetan Slavena dominirao je u obrani
Mateas Delić (Slaven Belupo) - Po lijevoj strani u ovom kolu nije bilo boljeg od njega
Fran Tudor (Hajduk) - Otkriće kola, zabio u debiju i dobrano namučio Rijekine braniče
Arijan Ademi (Dinamo) - Odlična izvedba, razgradio niz napada Lokosa i podijelio nekoliko odličnih dugih lopti
Marko Vešović (Rijeka) - Junak Rijeke, ušao u završnici i donio pozitivni impuls momčadi te zabio za preokret
Marko Mirić (Slaven Belupo) - S dva gola, mada je kod drugog dvojbeno je li riječ o autogolu, slomio je Zagreb
Sokol Cikalleshi (Split) - Prekrasan gol Albanca donio je Splitu bod na Aldo Drosini
Antonio Perošević (Osijek) - vrlo lijepo zabio Zadranima, mogao i ranije slomiti protivnika
 

Standings provided by

Pročitajte više