Islanđani pamte smijanje Francuza prije 18 godina, Deschamps: Nismo se vama rugali

Foto: Hina

GODINE 1998. Francuska je gostovala u Reykjaviku kod Islanda u sklopu kvalifikacija za Euro 2000. Tijekom intoniranja himni francuski igrači prasnuli su u smijeh, a neki Islanđani i dan danas vjeruju kako su se Tricolori smijali njihovoj.

Islandski novinar pitao je Didiera Deschampsa, danas izbornika, a tada kapetana reprezentacije, čemu su se francuski igrači smijali.

"Da, sjećam se što se dogodilo, ali mislim da ste sve krivo shvatili. Naime, nitko od francuskih nogometaša nije se smijao vašoj himni, nego smo se smijali kako je netko na neobičan način otpjevao Marseljezu. Bilo je čudno i zato smo se počeli smijati", rekao je francuski izbornik.

Francuski se nisu dugo smijali. Izvukli su bod.

"Na Island smo došli kao prvaci svijeta, bili smo puni sebe, glave su nam bile u oblacima. Na kraju smo remizirali i to nas je spustilo na zemlju. No, to je prošlost. Zbilja poštujemo Island, a pogotovo nakon svega što su učinili na ovom turniru. Nitko im nije poklonio četvrtfinale, nisu ukrali bodove, nego su ih krvavo izborili", zaključio je Deschamps.

"Mi nismo kao Englezi"

Jedan od najiskusnijih u francuskim redovima, Patrice Evra, smatra kako je Island vrlo opasna reprezentacija.

"U nogometu nikada ne smijete podcijeniti svog protivnika. Znam da ih Englezi nisu shvatili ozbiljno, ali Island je pobijedio Nizozemsku, Austriju i Češku i to je pokazatelj kako su s pravom ovdje".

Utakmica počinje u 21 sat.

Pročitajte više