Kek na Kantridi: Rijeku preuzeo slovenski hajdukovac, koji je "deželu" odveo na SP!

Foto: AFP

MATJAŽ KEK, bivši slovenski nogometaš i bivši izbornik slovenske reprezentacije, novi je trener Rijeke, objavio je klub s Kantride.

Rijeka je tako okončala špekulacije oko imena trenera koji će zamijenit Scoriju, koji gazdu Gabrielea Volpija, ni navijače, nije zadovoljio tek petim mjestom u HNL-u i sa čak 11 bodova zaostatka za Dinamom. Rijeka je također rano ispala iz Kupa od niželigaša Nedelišća.

Podsjećamo, Rijeka je ove sezone imala najambicioznije planove još od osnutka HNL-a: Vlasnik kluba, talijanski biznismen Volpi, uložio je značajna sredstva, klub su pojačali mnogi igrači, ali Rijeka se nije uspjela izboriti za vrh i Scoria je morao otići, iako mu je u trenutku davanja (iznuđene i prihvaćene) ostavke, drugoplasirani Hajduk bježao samo tri boda.

Nakon što je Zvonimir Soldo odbio ponudu da preuzme Rijeku, Kek je ostao jedan od dva kandidata, drugi je bio Gianluca Atzori, čovjek iz također Volpijevog kluba, Spazije, koji je vodio Sampdoriu, Regginu i Cataniju.

Matjaž Kek (51) zanimljiv je lik: Igračku karijeru kao branič započeo je 1980. u Mariboru i završio je u istom klubu 1999. u međuvremenu igravši za austrijske Spittal i austrijski GAK, za koji je u austrijskoj prvoj ligi nastupao sedam godina (1988-95).

Trenersku karijeru započeo je 2000. u Mariboru gdje je vodio osvojio dva prvenstva Slovenije i jedan Kup. Od 2006. vodio je slovensku U-15, U-16 reprezentaciju, a od 2007. do 2011. seniorsku reprezentaciju Slovenije, koju nakon senazcionalne pobjede nad Rusijom u dodatnim kvalifikacijama, odvodi na SP 2010. u Južnoafričkoj Republici.

Kek je velikim uspjehom zaintrigirao i ovdašnju javnost, jer osim u Sloveniji, pobrao je simpatije i s ove strane Sutle, pa smo tada mogli saznati kako je osim Maribora, Hajduk klub njegovog života. Kako je tada govorio, u Split i njegov simbol, zaljubio se kada je kao mladić dolazio gledati utakmice na Starom placu, nakon čega je postao navijač Hajduka. Prije dvije godine, govorilo se kako bi ga mogao i preuzeti, ali od toga nije bilo ništa.

Kekova Slovenija na SP-u igrala je jako dobro: Pobijedila je Alžir (1:0), protiv SAD-a uzela bod, iako je trebala sva tri (ispustila vodstvo od 2:0), a Capellova Engleska jedva ju je pobijedila (1:0). Nije prošao skupinu, ali su on i reprezentacija dobili pohvale.

Nakon velikog uspjeha na SP-u, Kek nije uspio u kvalifikacijama za Euro 2012.: Bio je iza nedodirljive Italije, a Estonija na drugoj i Srbija na trećoj poziciji tablice skupine, pobjegle su mu dva, odnosno jedan bod.

Sporazumno napušta slovensku klupu i preuzima saudijski Al-Ittihad, ali tamo je dobio otkaz nakon samo tri mjeseca, u veljači 2012., što mu je bio posljednji angažman.

Rijeku će prvi put voditi u susjedstvu, na nedjeljnom gostovanju kod Istre.

Pročitajte više