Kladite se pametno uz Index i Dvoznak.com: Pavljučenkova može iznenaditi na otvaranju sezone

Foto: AFP

Kladite se pametno uz Index i Dvoznak.com: Pavljučenkova može iznenaditi na otvaranju
sezone


Tenis, Brisbane (WTA), Kvitova - Pavljučenkova

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje

Pavljučenkova je od samoga početka nove sezone svjesna da je godina iza nje bila za zaborav. Novu sezonu je pripremala u Francuskoj, stigla je na vrijeme u Brisbane i većih problema na prilagodbu zbog temperatura i visoke vlage nije imala. Već u prvom meču protiv Hradecke je pokazala da je ove godine fizički daleko spremnija nego prethodnih godina, te da najave da ove sezone od nje možemo očekivati velike stvari itekako imaju čvrsta uporišta.

Meč između Pavljučenkove i Hradecke bio je meč gdje je servis imao veliku prevagu s obje strane mreže i gdje je gubitak istoga značio i gubitak seta. Tako smo u 27 odigrana gema vidjeli tri brejka od strane igračica, a Pavljučenkova je znala bolje iskoristiti svoje prilike u rijetkim prilikama duljih razmjena, te s brejkom više osigurati pobjedu.

Imala je tako Pavljučenkova 92% osvojenih poena iza ubačenoga prvoga servisa na kojem je ispustila samo četiri poena u meču, a posebno je važno istaknuti da je imala samo dvije dvostruke pogreške na izrazito vjetrovitom vanjskom terenu.

Upravo dvostruke pogreške od strane Pavljučenkove je bilo jedno od obilježja
prošlogodišnjih mečeva kontra Kvitove. U Rimu ih je napravila 8, Cincinnatiju 10, a u oba meča Pavljučenkova je pružila vrlo dobro izdanje, te da je bila malo koncentriranija na ključnim poenima (naprimjer iskoristivost brejk loptica u Rimu 3/15), te s više samopouzdanja Pavljučenkova je mogla do daleko pozitivnijih rezultata jer u karijeri pamti dvije pobjede u međusobim mečevima.

"Igrale smo dosta puta do sada i to su uvijek bila velika borba na terenu, pa će tako biti i
sada. Igra jako brzo, ima vrlo dobar servis i očekujem jako težak meč", kazala je Kvitova pred
današnji meč.

A prije današnjega meča Kvitova je odradila meč kontra Suarez Navarro. Odigrala je Suarez
Navarro vrlo dobar meč, ali nije primjenila dovoljno pritiska na ključnim poenima u meču,
na brejk lopticama (2/9), a kada takve prilike ne iskoristite kontra Kvitove možete svakako
očekivati naplatu propuštenoga. Kvitova je većim dijelom kontrolirala meč od samoga početka, imala je problema sa vjetrom, te činjenicom da je na mreži promašila dosta laganih
voleja.

"Mislim da sam odradila solidan meč danas, ali ima još dosta mjesta za daljnji napredak. Na
primjer propustila sam nekoliko voleja na mreži, a i servis bi mogao biti bolji. Naravno da na početku sezone ne znate točno što možete očekivati od sebe u mečevima, naročito ne u
prvim kolima i drago mi je da je pobjeda došla u dva seta", govori Kvitova.

Za razliku od matchupa protiv Suarez, Kvitova će danas sa druge strane mreže imati veliku suprotnost. Prvenstveno se to odnosi na razliku u kvaliteti servisa između Suarez i Pavljučenkove, kao i činjenici da će danas Pavljučenkova zasigurno više riskirati od Suarez jer je po prirodi takva igračica što je pokazala i u prošlogodišnjim mečevima kontra Kvitove.

Neizostavna pitanja za Kvitovu nakon meča protiv Suarez bila su oko njenih problema sa
astmom, te samom prilagodbom na teške uvjete Brisbanea.

"Još uvijek se osjećam neugodno u ovakvim vremenskim uvjetima. U petak sam na treningu
osjetila slične simptome, kao što sam ih osjetila prije nekoliko godina na US Openu, gdje
nakon pet minuta igre jednostavno nisam igrati više", izjavila je Kvitova.

Ruskinja je u sezonu ušla daleko opuštenije nego prethodnih godina i to se vidjelo na terenu u prvom kolu. Daleko je sigurnije djelovala u udarcima, a iako je je izjavila da očekuje velike
stvari ove godine, velike stvari ne znače nužno i dostizanje nedostižnih ciljeva, budući se
prošle godine po tom pitanju itekako naučila lekcija.

"Prije početka prošle sezone postavila sam pred sebe nedostižne ciljeve i svi se sjećaju
kako je to završilo. Ove godine krećem od samoga poečetka nešto drugačije u odnosu na prethodne godine. Stigla sam u Australiju dati sve od sebe i pokušati igrati tenis na visokoj razini. Ako budem igrala dobro svakako ću biti sretan, no ako ne neće biti velikoga stresa", istaknula je Pavljučenkova.

Prognoza:
Kvitova - Pavjučenkova, tip: Pavljučenkova +4,5


Ne vidim smisao podcjenjivanja Pavljučenkove u ovom meču. Kvitova je drugi dio sezone
odigrala ispod prosjeka cijele sezone i zasigurno će joj trebati vremena da dostigne pravu formu. Dvoznak je i na US Openu i ovdje u Brisbaneu pisao da o tome koliko Kvitova ima problema sa visokim temperaturama i vlagom zbog njene astme, a od dolaska u Australiju sama ponavlja da joj je zbog toga izrazito neugodno, te da je u petak na treningu imala problema.

Suarez joj je u prvom kolu mogla i morala više zagorčati život, ali samo zbog pasivne igre Španjolke to nije napravila. Pavljučenkova će danas biti suprotnost, neće Kvitova tako lako moći napadati servis kako je mogla napadati servis Suarez jer Pavljučenkove ima itekako kvalitetan i težak servis. Prilike koje je imala Suarez imat će i danas Pavljučenkova, u to sam poprilično siguran, samo što Pavljučenkova neće pasivno čekati svoje prilike, nego će ravnopravno stajati na terenu.

Pokazala je to u svakom meču protiv Kvitove, a prošle sezone samo su je manjak koncentracije na važnim lopticama stajale i pobjede. Danas ima priliku za to, pa stoga i ovaj hendikep smatram vrijednoga srednjega uloga.

Pročitajte više