Mamiću, evo ideje: Katar za dolar po satu unajmljuje lažne navijače da napuni prazne stadione na SP-u

Foto: Guliver Image/Getty Images

STRANI radnici u Kataru plaćeni su dolar po satu da sjede na stadionima i pretvaraju se kako im je zabavno, da aplaudiraju i rade "valove". Nekad se od njih traže i da se obuku kao Katarani u bijele halje i pokrivala za glavu.

Katarani nemaju naviku ići na nogometne utakmice. Istraživanje tamošnjeg Ministarstva planiranja i statistike, pokazuje kako njih dvije trećine ne prakticira to, a mnogi od njih ističu kako su razlog lažni navijači.

To je dakle u suprotnosti s onim što je izjavila Aphrodite Moschoudi na predstavljanju katarske kandidature za SP: "Katar osjeća veliki strast prema sportu, u našoj zemlji sve se vrti oko sporta."

S obzirom da to u stvarnosti nije tako, prazne stadione pune emigranti, kao na primjer Adu iz Gane, koji je izjavio Associated Pressu: "Skačem, vičem i plešem na tribinama i još mi za to plaćaju".

Osim toga, na nekim stadionima besplatan je internet, pa se radnici mogu javiti obitelji i prijateljima u dalekoj domovini i provjeriti što se događa u svijetu.

Strani sportaši u Kataru slažu se kako je to "bizarno, ali draže mi je igrati pred takvom publikom, nego pred praznim tribinama", komentira francuski odbojkaš Edouard Rowlandson.

Ovo je još nikakva kontroverza vezana uz zemlju domaćina SP-a 2022, kada se sjetimo da je samo prošle godine poginulo 185 nepalskih radnika zaposlenih na izgradnji infrastrukture za SP, a da je ukupni broj mrtvih radnika otkako je Katar dobio organizaciju natjecanja gotovo tisuću!

"Katar je moderna robovlasnička država", komentiraju iz Međunarodne konfederacije radničkih sindikata način na koji se u toj zemlji odnose prema radnicima iz inozemstva, kojima se ne isplaćuju plaće i ne daje im se izlazna viza kako bi napustili zemlju.

 

Pročitajte više