Mladi Hrvati remizirali sa Španjolcima i prošli u četvrtfinale kao pobjednici skupine!

Foto: Screenshot; Eurosport

HRVATSKA U-17 reprezentacija remizirala je sa Španjolskom u 3. kolu skupine A Europskog prvenstva. Utakmica je završila miroljubivih 0:0. Izabranici Darija Bašića još ranije su osigurali svoje mjesto među osam najboljih, a ovaj remi ostavio ih je na prvom mjestu skupine A.

Hrvatska je, dakle, natjecanje u skupini završila kao prvoplasirana momčad, a u četvrtfinalu će igrati protiv drugoplasirane momčadi skupine B. Tamo je situacija sljedeća: Njemačka je kolo prije kraja vodeća sa šest bodova, a prate je drugoplasirana Belgija i Češka s tri boda na kontu.

Španjolce predvodio Dinamov Olmo, Bašić odmarao ključne igrače

S obzirom da je Bašiću i njegovim igračima odgovaralo sve osim poraza, odlučili su prepustiti inicijativu nervoznim Španjolcima kojima je trebala pobjeda za prvo mjesto u skupini. Osim toga, Bašić je dao priliku igračima koji nisu igrali u prve dvije utakmice. Španjolci predvođeni mladom Dinamovom zvijezdom Olmom odmah su krenuli u opsadu hrvatskog gola. Prvu priliku zapisali smo u 12. minuti kada je Villalba tukao s 20 metara preko gola. Zatim je Hrvatska deset minuta kasnije uzvratila preko Kalaice, ali najbolju priliku prvog dijela imao je Olmo. Veznjak Modrih sjajno se riješio svog čuvara, ušao u kazneni prostor Hrvatske gdje je Kalaica katastrofalno reagirao, ali nije imao dovoljno snage za završni udarac.

Nevistić spasio Hrvatsku


U nastavku utakmice Španjolci su krenuli na sve ili ništa. Hrvatska obrana ponovno je imala pune ruke posla s Olmom, koji je prijetio po golu Nevistića i razigravao svoje suigrače. Španjolci su najbolju priliku na utakmici imali u 67. minuti. Villalba je ostao sam na pet metara, snažno je opalio po golu, ali još bolje je reagirao mladi vratar Nevistić koji je refleksno zaustavio njegov udarac.

Majić propustio kazniti Španjolce

Kraj utakmice pripao je Hrvatskoj. Igrala se 79. minuta kada je Brekalo solo prodorom slomio dvojicu čuvara. Ušao je s lijeve strane u kazneni prostor, dao povratnu loptu na drugu stativu gdje je čekao usamljeni Majić, ali njegov udarac s gol linije zaustavio je Cucurella.

Hrvatski nogometaši za polufinale će igrati u petak protiv drugoplasirane momčadi skupine B. Valja istaknuti kako je Hrvatska u četvrtfinale prošla bez primljenog pogotka u skupini, a ovaj uspjeh Bašićevih igrača neka mlada hrvatska reprezentacija dugo nije postigla.

U-17: HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 0:0 (0:0)

Europsko prvenstvo, Skupina A, 3. kolo.

Sliven, Bugarska.

Sudac: E. Lambrechts (Belgija)

Žuti kartoni: Lovren (24'), Babić (50'), Pepelu (55'), Urošević (61'), Zenko (69')

Hrvatska: Nevistić, Hudećek, Sosa (od 41' Soldo), Kalaica, Briški, Lovren (od 55' Majić), Halilović, Urošević, Zenko, Babić (od 53' Brekalo), Blečić. Izbornik: D. Bašić

Španjolska: Inaki, Amo, Cucu, Alex Martin, Dani Morer, Alena, Villalba (od 80+1' Oscar), Pepelu (od 73' Moya), Dani Olmo, Kuki (od 78' Navarro), Carles Perez. Izbornik: S. Denia

Pročitajte više