NBA 2012.: Linsanity i briljantni Oklahomini klinci ostali u sjeni Kralja LeBrona

U PETAK ujutro po srednjoeuropskom vremenu spušten je zastor na još jednu NBA sezonu - spektakularni ples pod obručima koji nije uspio uništiti niti lockout zbog kojeg je početak sezone odgođen.

Do kraja je otišao Miami, s LeBronom Jamesom u glavnoj ulozi. Dovoljno je reći - MVP osnovnog dijela lige, i MVP finalne serije, koju je zaključio s 26 poena, 11 skokova i 13 asistencija u utakmici kojom je Miami stigao do drugog naslova, a LeBron do prvog prstena. Njime je (valjda) začepio usta svima onima koji su ga kritizirali zbog odlaska iz Clevelanda.

Čudesne brojke iskovale prvi prsten

Predodređen da bude superstar, James je 2012. konačno postao šampion. Lani mu se ispriječio Dirk Nowitzki i Dallas Mavericksi, ali ove godine je fenomenalno potegnuo u finalu (u pet utakmica u prosjeku je ubacivao 28 10 skokova i sedam asistencija). Kraj takvih brojki naravno da bi bio grijeh da mu je izmaklo bilo koje od ova tri velika priznanja...


Uoči velikog finala Oklahominim mladićima košarkaški zaljubljenici, ali i većina stručnjaka, davala je blagu prednost u odnosu na društvo s Floride. Igrali su najljepšu košarku, ispeglali suparnike na putu do sudara s Miamijem u kojem su pobjedom otvorili seriju, ali tu je stalo - City Thunder je ostao za korak kratak, ali budite uvjereni da će velika finala postati njihova stvarnost.

Oklahoma sprema nešto veliko: "Gradimo dinastiju, pobjeđujemo i zabavljamo se kao obitelj"

Mladost je njihov forte, jer Kevin Durant i Russell Westbrook tek trebaju proslaviti 24., a Serge Ibaka i James Harden 23. rođendan. Ovaj potonji proglašen je najboljim šestim igračem, a otklonio je crne slutnje kako Oklahomi slijedi raspad:

"U procesu smo stvaranja nečega posebnog. Gradimo ovdje dinastiju. Pobjeđujemo, zabavljamo se i slažemo se poput obitelji. To je nešto što mi se izuzetno sviđa i što nikakav novac ne može kupiti", posvjedočio je Harden o zajedništvu koje vlada u Oklahomi. Treba reći kako su u klubu dugoročnim ugovorima već zavezali Duranta i Westbrooka te kako ove Hardenove riječi zaista imaju težinu.

Jeremy Lin - najveća senzacija u svijetu sporta

Na koncu, riječ dvije i o Jeremyju Linu, čovjeku koji je, barem u jednom dijelu sezone, bio popularniji i od LeBrona i od Kobea i od svih ostalih faca. Američki Kinez tajvanskog porijekla šokirao je svijet nakon što je zgrabio priliku uslijed serije ozljeda i postao svjetska sportska senzacija. Bio je ključ serije pobjeda New York Knicksa, koji su ga pozvali da im se priključi iz momčadi Erie BayHawksa, gdje su ga poslali uoči početka sezone.

Ono što se tada počelo događati također će, poput LeBronova Miamija, ući u povijest. Kini i ostatku svijeta se dogodio Linsanity - histerija uslijed koje je Lin Shuhao (Linovo kinesko ime) postao najbrže rastući svjetski brand, a internetska domena www.linshuhao.com svojedobno je stavljena na aukciju s početnom cijenom od 14 milijuna dolara.

Pročitajte više