Novosel: Bogdanović igra poput Dalipagića, a Tomić može biti novi Krešo Ćosić

Foto: Ales Fevzer/Cropix

NE PRESTAJU hvalospjevi na račun hrvatske košarkaške reprezentacije. Legendarni Mirko Novosel bio je uvjeren u visok doseg Repešine momčadi na Eurobasketu u Sloveniji. "Imamo sjajan potencijal. Smijali su mi se kad sam govorio da, ukoliko se odrade kvalitetne pripreme, ova reprezentacija može do kraja", rekao je Novosel.

"Naših sedam, osam igrača u najboljim su europskim klubovima igrali vrlo zapažene uloge. Tomić u Barceloni, Ukić u Panathinaikosu, Bogdanović u Feneru. To je jedan silan potencijal kojeg je trebalo dobro postaviti", rekao je Novosel koji smatra kako imamo veliku priliku doći do medalje.

"S obzirom da će između Srba i Španjolaca ispasti jedan od kandidata za medalju, da Grka više nema, realno je da možemo do medalje".

Iako cijela momčad igra dobro, Novosel je ipak imao potrebu izdvojiti dva igrača koja po njemu odskaču, Ante Tomić i Bojan Bogdanović. Prvo o Tomiću.

"Fizički je sličan Kreši Ćosiću. Sedam centimetara je viši i nešto fizički jači. Ima isti talent i osjećaj za loptu, samo nema istrenirano ono što je imao Krešo, ali uz pravi rad i dobrog trenera sasvim sigurno može biti novi Krešo".

Bogdanovića je usporedio s također Mostarcem Draženom Dalipagićem.

"Bogdanović u ničemu nije manji talent od Dalipagića. Konačno, to je pokazao u trenutku kad se lomila utakmica s Grcima. Uzeo je u produžetku stvar u svoje ruke i zabio sve što je trebalo".

Novosela je u utakmici protiv Grčke impresionirao i mladi Dario Šarić.

"Kad je blokirao Spanoulisa i nakon toga uzeo tu loptu. Drugo ono u napadu kad je s pivot okretom prošao trojicu, dao koš i zaradio slobodno bacanje. To je dokaz fantastičnog talenta, no i on još traži svoju poziciju i mjesto u igri".

Što se utakmice s Ukrajinom tiče, Novosel smatra da će biti sve samo ne lagano.

"Treba se dobro pripremiti i shvatiti da će to biti teška bitka. Ukrajinci nemaju što izgubiti jer su ipak drugorazredna sila bili u SSSR-u. Imaju dosta talenata i američkog trenera, a dolaskom Volkova za mjesto predsjednika saveza sigurno su jači jer im može prenijeti neka iskustva iz SSSR-a. Uostalom i plasirali su se među osam", dodao je Novosel, ali i istaknuo kako imamo životnu priliku.

"Prije svega da dođemo do medalje i osiguravamo Svjetsko prvenstvo iduće godine. To su ogromni motivi, a vjerujem da ćemo imati i naše navijače koji su me oduševili, posebno u velikom broju protiv Italije. Nadam se da će podršku dati i u četvrtak", zaključio je Novosel.

Pročitajte više