Odbrojavanje uz Index i dva najslavnija promašaja u povijesti SP: Još 34 dana do SP

Foto: Index/Screenshot

OSTALO je još 34 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!
 
34. Pele: Brazil - Urugvaj 3:1, polufinale SP u Meksiku 1970.
 
Od svih svojih 1088 golova koje je postigao u svojoj veličanstvenoj karijeri, za mnoge najbolji nogometaš svih vremena Pele, ljubiteljima nogometa i nogometnim kroničarima ostao je najviše upamćen po svoja dva čuvena promašaja. Ta dva promašaja postala su možda i slavnija nego gol Švedskoj u finalu 1958. nakon senzacionalnog ''sombrera'' ili njegov tisućiti gol koji je postigao u dresu Santosa.
 
Dva promašaja slavnija od 1088 golova
 
No, da se odmah razumijemo, ta dva promašaja nisu bili promašaji koji bi doveli u sumnju veličinu Kralja. Nikako. Ta dva promašaja su ujedinila i Peleovu besmrtnu čaroliju i činjenicu da je ipak, ma koliko u ono doba bio dominantan, ipak bio samo čovjek. 
Zanimljivo, oba ta promašaja dogodila su se na istom svjetskom prvenstvu – onom u Meksiku 1970.
 
Brazilska reprezentacija sa toga Mundijala za mnoge je najbolja ekipa koja je ikad igrala nogomet i najčišći svjetski prvak u povijesti. Svi igrači koje je poveo izbornik Mario Zagallo bili su fantastični – golman Felix, pa Carlos Alberto, Brito, Piazza, Everaldo, Clodoaldo, a navala koju je tada Brazil imao vjerojatno nikad neće biti nadmašena. I dan danas kad se spomenu imena Gerson, Tostao, Jairzinho, Pele i Rivelinho, nogometnim sladokuscima širom svijeta šarenice se rašire. Bila je to jedna zaista premoćna ekipa koju je predvodio najbolji svih vremena.
 
Jedan od ta dva čarobna momenta dogodio se još u grupnoj fazi turnira kad su se Brazilci susreli sa braniteljima naslova reprezentacijom Engleske. U teškoj i tvrdoj utakmici Brazil je slavio pogotkom Jairzinha, no meč je obilježila fantastična obrana engleskog golmana Gordona Banksa koji je nevjerojatnom reakcijom zaustavio Peleov sjajan šut glavom.
 
Banksova obrana proglašena za najboljom obranom u povijesti nogometa
 
Carlos Alberto je poslao jednu dugu loptu s očima koja je izbacila Jairzinha iza leđa engleske obrane, ovaj prelazi engleskog lijevog beka i centrira. Pele nebeski skače i sa nekih desetak metara puca. Lopta se od trave odbija i svi, valjda cijeli stadion i svi gledatelji ispred malih ekrana su je vidjeli u golu, posebice jer je Banks ostao na prvoj stativi i nikako nije mogao doći do lopte koja se oštro zabijala uz samu drugu vratnicu. Ipak, engleski golman se mimo svih zakona fizike baca i brani taj šut. Godinama poslije je ta obrana proglašena za najbolju u cijeloj povijesti nogometa.
 

 
Majstorija protiv Urugvaja za nogometne anale
 
U polufinalu susreli su se dva velika rivala i dva svjetska prvaka, Brazil i Urugvaj. Brazil je i dalje čekao pravu prigodu da se osveti Urugvajcima za ''Tragediju na Maracani''. Na kraju Brazilci nisu imali većih problema i golovima Clodoaldoa, Jairzinha i Rivellina slavili su s 3:1, a utakmicu je obilježio potez  kojem je britanski nogometni povjesničar Kenneth MacDonald posvetio jedno poglavlje u svojoj knjizi. On je taj potez nazvao '' Pelé runaround move'', a opisao ga je kao ''drsko izvršen potez genijalca u kome se isprepliću vještina, osjećaj za vrijeme, za prostor i brzina.''
 
 
Naime, Tostao je sjajno izbacio Pelea koji je izašao sam ispred urugvajskog golmana Mazurkiewicza. Majstor nije ni dodirnuo loptu nego je samo pustio loptu da prođe s jedne strane golmana, a on je otišao s druge. Mazurkiewicz je ispao smiješan proklizavši u prazno, no Pele ipak iz okreta promašuje prazan gol. Velik promašaj, no još i veći potez. Više vrijede takvi promašaji nego mnogi golovi. Zbog takvih čarobnih stvari nogomet i jest najljepša igra na svijetu.
 

Pročitajte više