Odbrojavanje uz Index i finale Marija Kempesa: Još 74 dana do SP

Foto: Fotomontaža Index

 OSTALO je još 74 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

74. Mario Kempes: Argentina - Nizozemska 3:1, finale SP u Argentini 1978.

Trenerski mag Cesar Luis Menotti stvorio je momčad koja je bila zaista moćna i koja bi i bez većih ili manjih smicalica mogla osvojiti naslov. U prvom redu mislimo na onu sumnjivu utakmicu s Peruom o kojoj se i dan danas priča kao jednoj od najkontroverznijih utakmica ikada odigranih na Mundijalima.
 
Naime, u drugom djelu natjecanja, u izlučnoj skupini koja je davala prvog finalista uoči posljednje utakmice Brazil i Argentina su imali po tri boda i očekivale su se njihove pobjede protiv Poljske i Perua. No, tada se dogodio jedan od većih skandala na svjetskim prvenstvima.
 
Kontroverzna utakmica s Peruom
 
Utakmice posljednjeg kola nisu se igrale u isto vrijeme i Argentina, koja je igrala svoju utakmicu s Peruom, znala je koji joj je rezultat potreban za finale. Brazil je Poljsku svladao s 3:1 i Argentinci su znali da im za finale treba pobjeda od najmanje četiri razlike. Povrh svega, za Peru je branio Ramon Quiroga, argentinac koji je uzeo peruansko državljanstvo i kojem na dušu ide nekoliko golova koje je primio na toj utakmici. Na opće oduševljenje prepunog stadiona u Rosariju, Argentina je imala potrebnih 4:0 već u 49. minuti, a do kraja je dala još dva gola i sigurno ušla u finale.
 
Kako smo već rekli Menotti je tada vodio zaista sjajnu ekipu. Golman Fillol, kapetan Pasarella, brzonogog Ardillesa i naravno, sjajnog strijelca Marija Kempesa. I dan danas u Argentini traju prijepori je li ova momčad bolja od one Maradonine iz Meksika.
 
Međutim, Argentina, iako odlična momčad i domaćin, nije baš suvereno prošla turnirom. Posebice u prvoj fazi. U 7 utakmica ostvarila je 5 pobjeda te remi protiv Brazila i poraz od Italije.
 
Veličanstvena atmosfera na stadionu prikrila je sjene smrti
 
Ipak, finale protiv Nizozemske bilo je veličanstveno. Od same igra, dramatike, pa do atmosfere na stadionu. Stadion Monumental bio je premalen za sve one koji su željeli doći na utakmicu. U počasnoj loži sjedio uz predsjednika FIFA-e, Brazilca Joaoa Havelangea sjedio je i general Videla sa svojom generalskom svitom ubojica, koji su u samo dvije godine otkako je vojna hunta bila na vlasti, zatočili, mučili i pobili oko 30 tisuća političkih neistomišljenika.
 
Veliki spektakl moga je početi, a Argentinci su imali priliku u slučaju osvajanja naslova barem na trenutak zaboraviti teror koji su proživljavali.
 
Huk s tribina i atmosfera vjerojatno nikad viđena na utakmica Mundijala na samom početku odsjekla je noge igračima i jedne i druge momčadi. Ipak, nakon šanse Repa utakmica se rasplamsala i u 37. minuti gol za Argentinu. Ardilles dodaje do Luquea koji centrira, Kempes loše prima loptu, ali ona ipak nekako ulazi u gol i Monumental je proključao.
 
U 60. minuti kultni austrijski trener Happel na čuđenje sviju iz igre vadi Repa i uvodi Naningu koji je rekao prije finala da ako uđe da će zabiti. I tako bi. Osam minuta prije kraja Naninga je utišao cijeli stadion koji je već počeo slaviti prvi i povijesni naslov za Argentinu.
 
Rensebrinkova stativa uništila Nizozemce
 
Nekoliko minuta poslije Monumental je posve zamro. Rensenbrink je u posljednjim sekundama utakmice držao naslov u rukama. Izašao je pomalo iskosa sam ispred Fillola i tukao. Trenuci čekanja i panike koji su se jasno ogledali u licima argentinskih igrača i navijača, trajali su cijelu vječnost. U muku su svi gledali što će biti i u toj tišini gotovo da se čuo tupi udarac lopte u vratnicu. Nizozemci zaista nisu imali sreće. Baš kao i u finalu 2010. kada je Robben u 86. minuti sam izašao pred Casillasa koji mu je obranio šut za titulu.
Mario Kempes
 
Taj promašaj Rensebrincka posve je dotukao Nizozemce i u produžecima je postojala samo jedna momčad – Argentina. U 105. minuti opet Mario Kempes zabija svoj 6 gol na prvenstvu (kojim je postao najbolji strijelac), a 10 minuta poslije Bertoni zabija za 3:1 i za potvrdu naslova prvaka svijeta.

Pročitajte više