Pojačani Žalgiris na početku novog Dinamovog puta do Lige prvaka

Foto: Hina

DINAMO u utorak od 20:45 počinje svoju sezonu u punom smislu te riječi, borba za polurevijalni trofej na Kantridi je možda i bila formalni početak, no tek od Žalgirisa se broji "zapravo", a Modri nemaju pravo na grešku. Drugo pretkolo Lige prvaka je faza u kojoj se prolaskom neće dobit ništa spektakularno, dok poraz zapravo znači propast sezone.

Drugo pretkolo kao sklizak teren
 
U prošlosti su u ovoj fazi Dinamovci znali biti uvjerljivi, primjerice protiv Ekranasa i Fole, no bilo je i izuzetno teških, ponekad i dramatičnih trenutaka, sjetite se samo Ludogoreca prije dvije godine. Jači otpor pružili su i Hazar, kao i Koper, koji je u uzvratu 2010. godine bio korak do senzacije.
 
Eventualno ispadanje značilo bi i propast ulaganja, barem za idućih 12 mjeseci, u igrače koji su ovo ljeto stigli na Maksimir. U smjeru dolazaka bilo je prometno kao malokad dosad, za osam prinova potrošeno je samo na račun odšteta oko sedam milijuna eura, a treba tu imati na umu i godišnje plaće od nekoliko stotina tisuća eura po igraču. Jasno je da je cilj, još jednom, plasman u skupine Lige prvaka, dok je skupina Europske lige tek utješna nagrada.
 
Jasno je i da sve prinove iziskuje fazu uigravanja, što se zorno moglo primijetiti na Kantridi, gdje je Rijeka u prvom sastavu imala mnogo manje promjena od Dinama u odnosu na lanjsku sezonu i na kraju je to rezultiralo boljim dojmom, kompaktnijom izvedbom u kojima je manji broj grešaka i dobro posložena defenziva donijela Superkup na Kvarner.
 
Kakav Dinamo možemo očekivati?
 
Zoran Mamić ima i taj privilegij da nije na udaru i pod pritiskom brata Zdravka i klupske vrhuške, ali jasno je da nosi teret očekivanja. Treba se uigrati vrlo brzo i to prezentirati odmah, u već po običaju za Dinamo najbitnijem dijelu sezone. Kakav, dakle, Dinamo možemo očekivati?
 
Trenutno je to relativna nepoznanica, mada po viđenom na pripremama i u Rijeci koncepcijski to ne bi trebalo odudarati od Mamićeve vizije iz prošle sezone, tek su neki drugi igrači u naslovnim ulogama. Prije svega trenutno nema Fernandesa, kojeg će na lijevom krilu neko vrijeme mijenjati Antolić, ponajbolji Dinamovac na pripremama. 
 
Umjesto Soudanija, koji se kasno priključio pripremama zbog nastupa na Svjetskom prvenstvu, igrao je osmini finala, trenutno je prva opcija na desnom krilu Pjaca. Baš kao što je Portugalac Goncalo zamišljen kao alternativa Brozoviću na zadnjem veznom, dok hrvatski reprezentativac nakon zakašnjelog odmora i dolaska na pripreme ne uđe u željeni ritam. 
 
Možda u prvih 11 ulaze Brozović i Soudani
 
Mada, i zbog izvedbe na Kantridi, a i zbog važnosti susreta, moguće je da u prvih 11 vidimo i renomiranije članove Modrih. "Brozović i Soudani su svakako igrači koji će konkurirati za prvih 11", otkrio je to trener.
 
"Napravili smo jako puno u pripremama, a naravno da je još puno rada pred nama, no već ćemo protiv Žalgirisa biti na nivou", optimistična je poruka Mamića, kojem bi za pravu izvedbu trebao i pravi Machado.
 
Najskuplje ovoljetno pojačanje stajalo je 1,8 milijuna eura, a svi u Maksimirskoj 128 se nadaju da će alibi sporijeg ulaska u formu i skidanja kilograma kod ovog Portugalca trajati kraće, kao i da će stoper Sigali što prije doći na željenu fizičku razinu, kao i uigrati se sa Šimunićem kako izleti u prazno ne bi bili brojni kao protiv Rijeke.
 
Žalgiris vidi svoju priliku
 
Protivnik? Žalgiris je slabiji od Dinama, na papiru, financijski, organizacijski igrački, i u svim drugim segmentima, valjda ima tek zdraviju atmosferu oko kluba i mnogo manji postotak praznih mjesta na tribinama. Ali tu je nešto i u razlici između Hrvatske i Litve.
 
Žalgiris je, znači, litavski prvak koji je, prema vijestima koje stižu s Baltika, čekao ždrijeb drugog pretkola Lige prvaka da bi krenuo slagati roster za novu sezonu. Odlučeno, je, naime, da neki superjaki protivnik ubija smisao dovođenja pojačanja kad je i ovaj kadar dovoljan za dominaciju u nacionalnim okvirima, transferi su označeni mogućima jedino u slučaju da im ždrijeb dodijeli protivnika kojeg smatraju prolaznim.
 
I Žalgiris se krenuo pojačavati, što znači da su vidjeli neke rupe kod Modrih i imaju svoju računicu. Mada, daleko su ta pojačanja od Dinamovih razmjera. Za vrh napada stigao je Brazilac Adi Rocha, 28-godišnjak koji je prošlih pola sezone bio bez kluba nakon odlaska iz japanske Gambe pa je pitanje može li se spremiti na vrijeme da pomogne u utakmicama sezone. Vjerojatnije je stoga da će priliku čekati s klupe.
 
Drugo pojačanje je vezano uz stopersku poziciju, tu je iz sarajevskog Željezničara stigao 26-godišnjak Semir Kerla, a unatoč najavama koje su sugerirale još neku prinovu, to je do početka eurosezone bilo to.
 
U redovima Litavaca je i jedan Hrvat, nekadašnji desni bek Istre 1961 i Rijeke ulazi u treću sezonu sa Žalgirisom. Od većih opasnosti za hrvatskog prvaka treba izdvojiti veznjaka Pilibaitisa, koji zna zabiti, kao i krila Jakuba Wilka te mladog napadača Sergea Nyuiadzija.
 
Ništa od pristupačnih cijena ulaznica
 
Utakmica na stadionu u Maksimiru na rasporedu je u 20:45, a Dinamo se ove sezone nije odlučio za simbolične cijene ulaznica u ranim pretkolima europskih kupova. Za ulazak na sjevernu tribinu potrebno je izdvojiti 50 kuna, za istočnu 70, a za zapadnu 100 kuna. Također, iz kluba je već najavljena stroga kontrola reda sjedenja na stadionu, sve se posjetitelje moli da sjednu na mjesta označena na ulaznicama.
 

Pročitajte više