Pročitajte kako se slavna Nika Fleiss zaljubila u utrke konja

Foto: Index

DONOSIMO vam intervju s slavnom hrvatskom skijašicom Nikom Fleiss.

Gdje je trenutno Nika, čime se bavi?

"Trenutno se bavim knjigama i učenjem jer u sljedeća dva tjedna imam rokove pa me to zaokuplja većinu vremena. Između učenja pišem neke intervjue za HURU-u i pomažem pri organizaciji druge Hrvatske sportske konferencije koja će se održati u rujnu. A opet između toga pratim utrke konja kasača koji su me da se tako izrazim "uzeli"."

Odnedavno ste postali voditeljica u emisiji Punim kasom, recite nam nešto više o tome?

"Nevjerojatno, ali istinito. Kako studiram novinarstvo, a zanima me ono sportsko i televizijsko, dobila sam ponudu da stječem iskustvo u emisiji Punim kasom, koja se emitira na SPTV-u. Na prvu sam bila malo zatečena jer stvarno nije moj sport ni fah, ali obzirom da volim konje i sport općenito mislila sam si, why not i who know’s!"

Znamo da ste jako svestrani, ali od kud ljubav prema konjima?

"Ha ha, hvala na ovom svestrani ;) trudim se koliko mogu! S konjem sam se još u ranoj mladosti susrela u Gradini pored Samobora gdje je naš prijatelj imao štalu s konjima. Nije me dugo trebalo nagovarati da se približim životinji pa makar to bio i veliki konj jer poni pored njega meni nije baš zanimljiv ;) Tako je počelo iako ja nisam često bila na jahanju zbog skijaških obveza, no zanimljivo je da sam koristila konje kada god bi za to imala priliku i jedna od najljepših iskustava s konjima imam iz Ushuaije gdje sam nekoliko puta uplaćivala izlete po dva dana s konjima. Preporučujem svim, gdje god bili jer je iskustvo čarobno kao i životinje."

Trenutno završavate studij novinarstva, gdje se vidite u budućnosti?

"Imam još godinu dana studija, što teorije što prakse, a nakon toga bi voljela ostati u sportskom novinarstvu. Da me se sada pita ovdje gdje sam sada čist mi je dobro i ostala bi. Naravno da se želim još usavršiti kao sportski novinar i steći neka nova znanja kao voditelj, a i komentator. Postoji i san o dječjem vrtiću gdje djeca odrastaju sa životinjama uz sport i komuniciraju na više svjetskih jezika. Od kada postoji i emisija Punim kasom postoji i san o kasačkoj školi za djecu i mlade i farma konja, a pošto uz to ide i san o dječjem vrtiću možda sam na pravom putu ;)"

Imamo dosta primjera, gdje bivši sportaši, postanu vlasnici konja, postoji li i kod Vas takva želja?


"Prije dva mjeseca nije postajala osim ona da imam kuću i farmu životinja na kojoj imam i konje jer bez njih farma nije farma, ali da imam konja za utrke  na to nisam mislila. Danas već mislim i voljela bi biti u prilici da imam par svojih konja koji bi bili vrhunski sportaši i pobjeđivali, kroz njih bi i ja još malo uživala u sportu i novoj karijeri. Da se u Hrvatskoj može živjeti kao timariteljica, odmah bi potpisala."

Za one koji još nisu imali prilike pogledati kasačke utrke, što biste im poručili?

"Da ih obavezno pogledaju, ali ne samo kao utrke klađenja već da to sagledaju kao pravi sport u kojem je konj sportaš jer to tako i je. Svi ti prekrasni kasači imaju emocije i jako dobro znaju kada gube i pobjeđuju, samo je na vama da li to primijetite ili ne. Jedan mali trik, pogledajte ih u oči i znat ćete odgovor."

Tko Vam je najdraži konj?

"Ova je dobra, Maharajah je moj izbor, iako kada pogledate švedsku kasačku ligu naći ćete ih nekoliko najdražih. Među njima je i Sebastian K.O. i Tekno Odin.  A ako i vas privuku konji kasači kao i mene, onda vam toplo preporučam da pogledate dokumentarni film o konju svih vremena Jarvsofaksu, koji je bio premijerno prikazan na SPTV-u,  jer nećete ostati ravnodušni. P.S. obavezno uz paketić maramica ;)"
 

Pročitajte više