Rasist i kanibal u finalu LP prijeti svojim najpoznatijim žrtvama: Prljavi Suarez vs Evra i Chiellini!

Montaža: Index

"ZATO ŠTO SI CRNAC!" odbrusio je Luis Suarez suparniku kada ga je Patrice Evra pitao zašto ga je udario. Na to je Evra zaprijetio Urugvajcu, koji mu je odgovorio: "Ne pričam s crncima!"

"Agresor i žrtve" s engleskih i brazilskog terena sada se suočavaju u Berlinu

Povodom skorog finala Lige prvaka u kojem igraju Barcelona i Juventus, podsjećamo na žestoke napade Luisa Suareza na Patricea Evru i Giorgija Chiellinija, jer "agresor i žrtve" s engleskih i brazilskog terena 6. lipnja nalaze se u Berlinu.

Događaj iz uvoda odigrao se tijekom velikog engleskog derbija Liverpool - Manchester United u listopadu 2011., nakon čega je branič Uniteda prijavio napadača Liverpoola zbog rasističkog vrijeđanja.

Suarez je Evru pogrdno nazvao crncem sedam puta u dvije minute

Tri mjeseca kasnije, Engleski nogometni savez drastično je kaznio Suareza najtežom kaznom ikad izrečenom za takav prijestup među igračima - osam utakmica suspenzije i 40 tisuća funti. FA je u obrazloženju naveo da se Suarez u samo dvije minute Evri sedam puta obratio riječju "crnac":

"S obzirom na broj puta koji je gospodin Suarez koristio riječ "negro", njegov čin je značajno ozbiljniji od jednokratne upotrebe rasno uvredljivih pojmova."

Osam utakmica suspenzije za nedjelo dokumentirano na 115 stranica

FA je tijekom istrage koristio usluge lingvističkih stručnjaka i hispanologa profesora Petera Wadea i doktora Jamesa Scorera, kako bi utvrdio koliko su uvredljive bile Suarezove riječi, a koliko je ozbiljno engleski savez pristupio ovom ispadu, svjedoči i da je o dvominutnoj konverzaciji Suareza i Evre, sačinjen zapisnik od 115 stranica. Osim dvojca koji se verbalno sukobio, svjedočili su i Ryan Giggs, Dirk Kuyt, Liverpoolov direktor Damien Comolli i trener Kenny Dalglish.


"Evra je priznao da je, nakon što ga je Suarez faulirao, započeo verbalni obračun spominjući Suarezovu sestru na španjolskom. Nakon što ih je sudac Marriner razdvojio, Suarez ga je pitao "Por que, negro?" (Zašto, crnče?)

"Suarez je povjerenstvu objasnio da je to termin kojim se u Urugvaju prijateljski obraćaju tamnoputim ljudima, pa čak i onima crne kose: "Istom riječju se obraćam i mom tamnoputom suigraču Glenu Johnsonu, kao što Kuyta zbog plave kose mogu nazvati "blondie" ili Carrolla "big". Tamo odakle ja dolazim normalno se nekome obratiti referencom na njegov fizički izgled i to nema rasne konotacije." Komisija koja je detaljno raščlanila slučaj zaključila je kako "ovaj slučaj nije o tome je li Suarez rasist. Štoviše, postoje indicije da nije, ali nije stvar u tome."

Evra mu pružio ruku, Suarez je odbio

I dok za njegov rasizam "postoje indicije", Suarezovi postupci nakon vrijeđanja Evre pokazuju da je nedvojbeno bezobrazan; prvo se odbio ispričati svojoj žrtvi, a zatim je prije sljedećeg susreta velikih rivala napravio novu svinjariju.

United je dočekao Redse u veljači 2012. i naravno da su prilikom pozdravljanja igrača pred sam početak najvećeg engleskog derbija, kada su gosti iz Liverpoola su prema običaju krenuli u koloni rukovati se s domaćinima postrojenima na centru, sve oči bile uprte u Suareza i Evru.


Tamnoputi kapetan Uniteda spremno je pružio ruku Suarezu, iako je ovaj njega teško izvrijeđao, nakon čega mu se nije ispričao, a Evru je zbog ovog slučaja rasistički vrijeđala publika na nedavnom kup susretu rivala na Anfieldu.

Međutim, Suarez je dokazao da "prljavi igraju prljavo": Odbio je ponuđenu ruku, a Evra ga je, bijesan zbog još jednog poniženja, uhvatio za ruku i pokušao zaustaviti. Isto je napravio vratar Uniteda David de Gea, ali bezobrazni rasist je samo produžio, sada s ispruženom rukom, do Rija Ferdinanda. Bivši kapetan Uniteda je vidjevši ovo, odbio Suarezovu ruku.

Najpoznatija Suarezova žrtva Unitedov naslov proslavila grickajući ruku koju je kanibal "otkinuo"

U proljeće iduće godine, 2013. United je osvojio engleski naslov, a njegov kapetan, poznat i kao jedna od najvećih žrtava divljeg Suareza, proslavio je 20. titulu prvaka svog kluba tako što je grizao umjetnu ruku, dan nakon što je njegov krvnik zabio zube u nadlakticu Branislava Ivanovića.

Nakon što je United pobijedio Villu, a igrači na terenu slavili s navijačima na stadionu, netko je s tribina pored Evre bacio umjetnu ruku, očigledno kao ruganje s omraženim napadačem velikog rivala. Evra je prihvatio šalu i ruku, vitlao s njom, tukao klupsku maskotu i grizao je.


Ali, koliko je Evra veći sportaš i čovjek od nedvojbeno daleko boljeg Suareza, pokazao je krajem prošle sezone, kada je u izboru za Nogometaša godine u Engleskoj, svoj glas dao upravo najboljem igraču jednog od dva najveća rivala Red Devilsa, bez obzira na sve što mu je Suarez napravio.

Evra usprkos svemu glasao za Suareza u izboru za nogometaša godine

Strijelac 30 prvenstvenih golova i asistent za još 21 Liverpoolov zgoditak, na kraju je osvojio nagradu, ali kako su Englezi pisali "neće biti senzacija ako Suarez pobjedi, ne samo zbog njegove sjajne sezone, nego ako je Evra glasao za njega, onda nema tko neće!"

Ali, za Svjetsko prvenstvo koje je slijedilo, mogla se reći "Ako će netko napraviti glupost, onda je to Suarez", koji je prvo sjajnom igrom i golovima srušio Englesku, ali zatim u dvoboju s Italijom ugrizao za rame Chiellinja, zbog čege je opet žestoko kažnjen. Kao recidivist dobio je devet utakmica zabrane nastupa za reprezentaciju i četiri mjeseca "zabrane prilaska stadionima".

Chiellini također boluje od Stockholmskog sindroma kada je u pitanju Suarez: Odmah mu oprostio, iako je zbog njegove prljavštine Italija ispala sa SP-a


Zanimljivo i ova Suarezova žrtva kao da boluje od Stockholmskog sindroma, pa ništa ne zamjera nasilniku koji je oštetio ne samo njega, nego i Italiju, koja je sa SP-a ispala upravo zato što meksički sudac Rodriguez nije vidio Suarezov nasrtaj na Chiellinija i poslušao prigovore talijanskih reprezentativaca, pa je umjesto faula u napadu dosudio korner za Urugvaj zahvaljujući kojem deset minuta prije kraja Urugvaj postiže pobjednički gol pa Suarezova momčad ide u osminu finala, a Italija izgriženog Chiellinija doma:

"Uvijek sam disciplinske mjere kompetentih tijela smatrao potrebnim, ali smatram kako je u ovom slučaju kazna pretjerana. Nadam se da će barem moći biti uz suigrače tijekom utakmica jer ovakva kazna otuđuje igrače. Ne osjećam nikakvu radost niti se ljutim na Suareza, a ne želim mu se niti osvetiti zbog incidenta. To je za mene gotovo", zaključio je u pomirljivom tonu.

Ovaj put barem se ispričao iako nije priznao nedjelo

Ovo je smekšalo čak i podlog nasilnika Suareza, koji je i nakon što je cijeli svijet vidio da je suparnika ugrizao, inzistirao da se s njim "sudario", ali se barem ispričao:

"Moj kolega Giorgio Chiellini tijekom sudara samnom doživio ugriz i zato duboko žalim zbog toga što se dogodilo. Ispričavam se Giorgiju Chielliniju i cijeloj nogometnoj obitelji. Javno se zavjetujem da se nikad više neće dogoditi incident poput ovog."


Incident "poput ovog" zamalo se dogodio i godinu dana ranije, također u Brazilu i na utakmici reprezentacija, kada su se Urugvaj i Italija sastali u Kupu Konfederacija, ali Suarez nije uspio zubima dohvatiti Chiellinija.

Povijest nasilja sjajnog napadača: U zadnjih pet godina zbog teških napada propustio 60 utakmica

Kao što možete pročitati ovdje, duga je povijest bolesti nedvojbeno sjajnog napadača koji je od početka sezone 2010/11 zbog nasilja propustio nevjerojatnih 60 utakmica. Niti jednu od njih nije propustio zbog crvenog kartona, kao što je to slučaj kod ostalih, dosadnijih izgrednika.

Barcelona je prošlog ljeta za njega Liverpoolu platila 94 milijuna eura odštete, iako je zbog glodanja Chiellinija morao propustiti prvih 12 utakmica aktualne sezone.

U Barceloni se konačno smirio, hoće li i na Olympiastadionu uspjeti suzbiti svoju pravu narav?

Suarez je prošle sezone bio najbolji strijelac Premiershipa s 31 golom, a u posljednjih je osam sezona za Ajax i Liverpoo zabio je 193 gola, prosječno 25 po sezoni, ali priča o njemu nije potpuna ako ne istaknemo njegove brojne, bezumne divljačke ispade. Ipak, ove sezone u Barceloni se smirio i usprkos dugoj prisiloj pauzi, lovu na trostruku krunu pridonio je s 24 gola i 23 asistencije.

Još samo da uspije suzbiti pravu narav i kada na terenu Olympiastadiona vidi dvije svoje najpoznatije žrtve...
 

Pročitajte više